IndyCar

IRL: Will Power bezorgt Team Penske eerste zege op Watkins Glenn

Team Penske grossiert zoals bekend in de diverse Amerikaanse autosportkampioenschappen in overwinningen. Tot gisteren ontbrak er voor het vermaarde Amerikaanse team een zege op Watkins Glenn. Dankzij Wil Power en Ryan Briscoe kon men bij Penske zelfs een dubbelzege aan de palmares toevoegen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA/IRL

start_watkins_glenn
Start op Watkins Glenn

Derde seizoenszege Will Power
Will Power won de beide openingsraces voor Team Penske en kon gisteren op Watkins Glenn een derde zege aan zijn CV toevoegen. Van de 60 ronden tellende wedstrijd reed Power er ruim 45 op kop en domineerde eigenlijk de gehele wedstrijd. Power versloeg zijn teammaat Ryan Briscoe met 1.2 seconden. Dario Franchitti eindigde met de Ganassi Dallara Honda als derde. Will Power: “Het was erg moeilijk want ik heb vanaf het begin moeten pushen. Een overwinning had ik dan ook hard nodig.” Met zijn derde overwinning dit seizoen nam Power de leiding van Dario Franchitti in de stand van het kampioenschap over.

In de 43e ronde nam Power na een neutralisatie opnieuw de leiding over van zijn teamgenoot Ryan Briscoe, die hem in de pitlane verslagen had. “Ik wist ook dat dit mijn enige kans was om de leiding te behouden” verklaarde Power achteraf. Ryan Briscoe: “ Ik zag dat zijn banden sneller sleten dan de mijne maar ik had eigenlijk geen kans.”

Een aanrijding tussen Helio Castroneves en Scott Dixon gooide hun gehele strategie door elkaar en door de pitwindow-situaties kwamen zij regelmatig aan kop. Elk team kreeg zes setjes banden ter beschikking met een z.g. “roadcourse-compound” waarvan de setjes met de rode soft compound sneller sleten. Dario Franchitti wist hiervan het best te profiteren door een ronde langer door te gaan dan de concurrentie. Maar hij kwam uiteindelijk toch te kort.

Alex Tagliani werd door de wedstrijdleiding na vermijdbaar contact met een andere deelnemer door de wedstrijdleiding naar de staart van het veld terugverwezen en eindigde uiteindelijk als 17e. Ook Milka Duno reed zoals gebruikelijk bij verschillende deelnemers behoorlijk in de weg. Er komen steeds scherpere geluiden om de rijdende chicane uit Venezuela in Indycar definitief aan de kant te zetten. Veteraan Paul Tracy eindigde als 14e en debutant Adam Carroll als 16e

watkins_gl_podium
Eindelijk won Team Penske op "The Glenn"

Uitslag
1. Will Power Dallara Honda 60 ronden
2. Ryan Briscoe Dallara Honda 60 ronden
3. Dario Franchitti Dallara Honda 60 ronden
4. Raphael Matos Dallara Honda 60 ronden
5. Mario Moraes Dallara Honda 60 ronden
6. Dan Wheldon Dallara Honda 60 ronden
7. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 60 ronden
8. Scott Dixon Dallara Honda 60 ronden
9. Helio Castroneves Dallara Honda 60 ronden
10.Justin Wilson Dallara Honda 60 ronden



Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet