NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick wint wilde Daytona 400

Aan spektakel ontbrak het niet tijdens de Daytona 400 afgelopen weekend. RCR-coureur Kevin Harvick was één van de weinige coureurs die zijn hoofd koel wist te houden nadat zijn teammaat Clint Bowyer eveneens de zege verspeelde.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

race_daytona_2
Kevin Harvick hield het hoofd koel en pakte de zege.


Harvick wint wilde Daytona 400
Dankzij een blunder van zijn teamgenoot Clint Bowyer kon Harvick in de allerlaatste ronde de zege naar zich toe trekken. Na een rode vlag situatie besloot Harvick’s crewchief in tegenstelling tot Bowyer vier nieuwe banden te laten aanbrengen. Het hielp hem uiteindelijk aan de overwinning. Het team van Richard Childress Racing drukte met de coureurs Harvick, Bowuer en Burton met nog ruim 12 ronden te gaan eigenlijk volledig haar stempel op de wedstrijd. Een gigantische crash waarbij maar liefst 19 auto’s betrokken waren zorgde 20 minuten lang voor een rode vlag situatie.

Tot aan de 59e ronde kende de wedstrijd een vlekkeloos verloop. Daarna leek er van alles te gebeuren. Kyle Busch reed te dicht achter Montoya en verdween wegens turbulentie in de muur omdat de Colombiaan hem iets te weinig ruimte verschafte. “Ik moest nog maar twee ronden rijden om verse banden te halen, ik had al weinig grip meer, maar hij was gewoon te dicht bij mij in de buurt.”

In de 117e ronde verdwenen Kasey Kahne, David Ragan, en Jamie McMurray door een crash van de baan. Daarna nam David Stemme de leiding over maar die elimineerde zichzelf al snel in de muur. Kevin Harvick leek zowat de enige coureur die het hoofd koel leek te houden en pakte de volle winst. Na zijn zege in de Nationwide series eerder in het weekend pakte Dale Jr. een uitstekende vierde plek.

crash_daytona_2
Deze 19 hielden op een warme zomeravond het hoofd zeker niet koel.

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 166 ronden
2. Kasey Kahne Ford 166 ronden
3. Jeff Gordon Chevrolet 166 ronden
4. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 166 ronden
5. Jeff Burton Chevrolet 166 ronden
6. Carl Edwards Ford 166 ronden
7. Kurt Busch Dodge 166 ronden
8. Reed Sorenson Toyota 166 ronden
9. Mike Bliss Chevrolet 166 ronden
10. Scott Speed Toyota 166 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet