WTCC

WTCC: Tarquini wint race 2

100704_wtcc_portimao_start_race_2_def
Start van de tweede race

Gabriele Tarquini heeft de tweede WTCC-race op het circuit van Portimao gewonnen. In een race met volop spektakel zegevierde de Italiaanse SEAT-coureur voor de drie Chevrolet-rijders Muller, Huff en Menu, waarbij Muller duidelijk profiteerde van stalorders in het blauwe kamp. Daarachter eindigden BMW-coureurs Andy Priaulx en Augusto Farfus. Tom Coronel eindigde na diverse malen door concurrenten te zijn aangereden, als zevende.


Tekst: Joao Agricultor
Foto's: FIA WTCC/Photo 4


Norbert Michelisz, die als achtste in de eerste race vanaf pole mocht starten, pakte gelijk de leiding. Fredy Barth, die naast hem vertrok, liet bij de start de motor afslaan en viel ver terug. Daaronder had ook Tom Cornel te lijden, die moest uitwijken voor de stilstaande auto van Barth en daarbij een plaats verloor. Achter Michelisz reed Menu, terwijl Tarquini met een uitstekende start direct doorschoof naar de derde plaats.

In de vierde ronde raakte Michelisz als leider in de wedstrijd meer en meer onder druk van Alain Menu en niet lang daarna schoot niet alleen de Zwitser, maar ook Tarquini de Hongaar voorbij. Tarquini haalde nog in dezelfde ronde ook Menu in en nam zo de leiding in de wedstrijd over. Muller reed achter Menu, maar mocht in de zevende ronde na een overduidelijk handgebaar van Menu de tweede plaats – en daarmee waardevolle kampioenschapspunten – van Menu overnemen.

Coronel viel ondertussen verder en verder terug na diverse malen te zijn aangereden door concurrenten. Hij kwam uiteindelijk als zevende over de eindstreep. Het commentaar van de SEAT-rijder: “Ik kreeg echt van iedereen een tik: Tarquini twee keer, Muller twee keer, Monteiro twee keer, Priaulx, Huff… Vandaag heeft niemand me ingehaald door me bijvoorbeeld uit te remmen, alleen maar door contact. Ik heb Yves Bacquelaine (voorzitter van het college van sportcommissarissen; red.) een SMS’je gestuurd: Iedereen heeft me vandaag geraakt. Als dit de manier is, dan weet ik dat voor de volgende keer. Maar goed, dat is autosport, geen probleem. Als geheel ben ik met dit weekeinde heel tevreden. Ik heb twee keer punten gepakt en veel plezier gehad. En de resultaten waren een stuk beter dan ik gisteren na de kwalificatie had verwacht”

Voor Gabriele Tarquini was het de vierde zege van het seizoen, waarmee zijn totaal uitkomt op 15. Met dit aantal staat de Italiaan nu op gelijke hoogte met Augusto Farfus en Andy Priaulx. Gedrieën voeren ze de eeuwige WTCC-ranglijst aan.

100704_wtcc_portimao_race_2_tarquini

Uitslag:
1. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon TDI, 11 r. in 21:49,935 (gem. 140,58 km/u)
2. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, op 1,736
3. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze, op 2,587
4. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze, op 3,244
5. Andy Priaulx (GBr), BMW 320si, op 3,570
6. Augusto Farfus (Bra), BMW 320si, op 4,094
7. Tom Coronel (Ned), SEAT Leon TDI, op 6,201
8. Tiago Monteiro (Por), SEAT Leon TDI, op 6,513
9. Fredy Barth (Zwi), SEAT Leon TDI, op 10,207
10. Darryl O’Young (HKg), Chevrolet Lacetti, op 12,751

Stand na 10 van 22 races:
1. Yvan Muller, 164 punten
2. Gabriele Tarquini, 149
3. Rob Huff, 119
4. Andy Priaulx, 115
5. Tiago Monteiro, 97
6. Alain Menu, 83
7. Tom Coronel, 76


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet