Formule 3

F3: Eindelijk winst voor Bottas

start_f3norisring
Start van de tweede race op de Norisring

Hij kan het dus ook in de Euro Serie: in zijn 28e race in de Formule 3 Euro Serie behaalde de Fin Valtteri Bottas zijn eerste zege in de klasse. Op de Norisring in Neurenberg startte de tweevoudig Masters-winnaar als zesde, maar kwam na 48 ronden op het 2,3 kilometer lange parcours als winnaar over de streep. Evenals gisteren eindigde lokale held Marco Wittmann, de enige Duitse deelnemer in het veld, als tweede, terwijl de winnaar van de race op zaterdag, Wittmanns teamgenoot Edoardo Mortara, als derde werd afgevlagd. De Italiaan blijft daarmee aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

Tekst: René de Boer
Foto: Willem J. Staat
De beide Motopark-rijders Matias Laine en Antonio Felix da Costa vertrokken na hun achtste en zevende plaats in de race van gisteren vanaf de eerste startrij, maar slaagden er niet in om hun goede startpositie in een navenant raceresultaat om te zetten. Laine viel gelijk in de eerste ronde al ver terug en werd uiteindelijk zevende. Felix da Costa raakte in de 32e ronde bij het uitkomen van de Schöller-S met het rechter achterwiel van zijn auto de betonnen muur en reed vervolgens met een kromme ophanging de pits in, waar hij zijn race voortijdig beëindigde.

De eerste leider in de wedstrijd was Roberto Merhi. In de vierde ronde nam Alexander Sims de leiding over, maar in ronde 21 werd de inzet van Valtteri Bottas beloond. Na één ronde kwam hij al als derde door, na zeven ronden was hij tweede en 14 ronden later reed hij aan de leiding. Vervolgens reed de Fin zonder problemen zijn eerste zege in de Euro Serie naar huis. De wedstrijd bood duidelijk meer afwisseling dan de race van gisteren. Zo kon Laurens Vanthoor, na zijn pech van gisteren vanaf de voorlaatste startrij vertrokken, na diverse succesvol uitgevochten duels als vijfde eindelijk weer eens twee kampioenschapspunten laten bijschrijven.

Uitslag:
1. Valtteri Bottas (Fin), Dallara F308-Mercedes, 48 r. in 39:42,130 (gem. 166,842 km/u)
2. Marco Wittmann (Dui), Dallara F308-Volkswagen, op 1,937
3. Edoardo Mortara (Ita), Dallara F308-Volkswagen, op 2,524
4. Alexander Sims (GBr), Dallara F308-Mercedes, op 7,891
5. Laurens Vanthoor (Bel), Dallara F308-Volkswagen, op 13,458
6. Daniel Juncadella (Spa), Dallara F309-Mercedes, op 26,079

Stand na 8 van 18 races:

1. Mortara, 54 punten
2. Wittmann, 39
3. Bottas, 32
4. Sims, 28
5. Merhi, 27

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet