Formido Swift Cup

Swift Cup: Marth de Graaf wint 50ste Swift-race na titanengevecht met Marcel Dekker

480_graaf_blij_8371

Marth de Graaf heeft vanmiddag in Assen de jubileumwedstrijd uit de Formido Swift Cup gewonnen. De spectaculaire raceklasse, die 3,5 jaar na haar begin de 50ste wedstrijd ooit kende, kreeg een fraai feestje voorgeschoteld. Waarbij De Graaf tot de allerlaatste centimeter moest strijden om Marcel Dekker achter zich te houden. Dankzij P3 heroverde Niels Kool de leiding in het tussenklassement.


Tekst: Marc Kok
Foto's: Chris Schotanus en Gerrie Hoekstra

Bij de start is Jelle Beelen prima weg. Marth de Graaf volgt de polesitter, waarna de goed gestarte Steijn Schothorst de derde plek afsnoept van Niels Kool. De meer ervaren De Graaf weet echter al rap rookie Beelen te verschalken en hij pakt de kop.

480_start_swift_achter_4303

Pech voor Niels Langeveld
Niels Langeveld, die na zijn zege eerder op de dag de leiding in de algemene ranglijst heeft genomen, is erg slecht weg. "Ik had geen tweede en vierde versnelling. Dan ben je kansloos. Ik viel direct terug naar de laatste plaats’’, aldus de pechvolle Sassenheimer.

480_start_swift2_4321

Toptien
Bij de eerste doorkomst is Langevelds grootste titelrivaal Niels Kool 4de, gevolgd door Dennis van de Laar, Peter Schreurs, Marcel Dekker en Marcel van de Maat op P8. Sandra Douma is 9de, waarna Maarten van ’t Schip de toptien completeert.

Sandra Douma naar voren
Jelle Beelen heeft het lastig. Hij valt gestaag terug. Na de tweede omloop is hij teruggevallen naar positie 9. Marcel Dekker, die sinds zaterdag ziek in de auto zit, vermant zich en pakt Dennis van de Laar de 5de stek af. Sandra Douma gaat goed en heeft vanaf haar startpositie (9de) al twee plekjes winst behaald.

De Graaf pakt gaatje
Ondertussen pakt Marth de Graaf een kleine voorsprong van een dikke tel. Steijn Schothorst heeft een topweekend. Hij ligt al weer tweede en wordt in zijn nek gehijgd door Niels Kool, Peter Schreurs en de rap racende Marcel Dekker die de vlotste ronde noteert met een 2:08,186.

Geen remmen
Kim van den berg en Glenn Coronel raken elkaar in de vierde doorkomst van de Haarbocht. Beiden spinnen en verliezen heel veel tijd. Maarten van ’t Schip wordt deze race ook het slachtoffer van Coronel. Van ’t Schip was na afloop, net als Van den Berg, superboos: "Glenn vertelde me dat ie geen remmen meer had. Maar dan ga je toch niet doorracen? Dan ga je na de pits en stop je. Nu knalt ie zowel tegen mij als Kim op. Iedereen weet dat ik voor de lol rijd en dan word je op zo’n manier met schade uit de wedstrijd geknald. Ik baal als een stekker.’’
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet