WTCC

WTCC: Thuiszege Monteiro in Portimao, sterke inhaalrace Coronel

Na de pole-position volgde de overwinning: voor eigen publiek (nou ja, een paar mensen waren er) op het Autódromo Internacional do Algarve nabij Portimao zegevierde SEAT-coureur Tiago Monteiro in de negende WTCC-race van het seizoen. De Portugees eindigde voor twee wereldkampioenen: Chevrolet-rijder Yvan Muller en SEAT-coureur Gabriele Tarquini. Tom Coronel, met een nieuwe dieselmotor in zijn SEAT na het olielek van gisteren, eindigde na een sterk gereden race vanaf de 15e startplaats als zesde.

Tekst: Joao Agricultor

Bij de rollende start passeert Tarquini Muller en is daarmee tweede achter pole-sitter Monteiro. Een paar honderd meter later haalt Muller toch Tarquini weer in, waarop de Italiaan het vervolgens aan de stok krijgt met Huff, maar wel zijn derde plaats kann verdedigen. Coronel strijdt ondertussen met Priaulx en Barth en wint een positie als de Zwitser te laat remt. De volgorde in de eerste ronde: Monteiro leidt voor Muller, Tarquini, Huff, Farfus, Gené, Menu, Michelisz, Nykjaer en Coronel.

Priaulx valt uit met een kapotte linker achterband, terwijl Monteiro na twee ronden al een relatief comfortabele voorsprong heeft. SEAT-rijders Michelisz en Nykjaer strijden om de zevende plaats en wisselen enkele malen van positie. Menu rijdt daarachter en kann er samen met Coronel voorbij als Michelisz en Nykjaer in hun gevecht kortz van de baan raken.

Muller en Tarquini strijden om de tweede plaats, daarachter is het gevecht tussen Huff en Farfus om de vierde positie gaande. Coronel is achtste, achter Gené en Menu op de plaatsen zes en zeven. De best geklasseerde privérijder is Colin Turkington, die na vier ronden op de elfde plaats rijdt. Bennani heeft het aan de stok met D’Aste in de strijd om de vierde plaats bij de Independents, maar valt vervolgens met zijn BMW midden op de baan stil.

In de zesde ronde kann Priaulx na reparatie de race hervatten. Positiewisselingen in de top acht zijn er niet: Monteiro leidt, een halve seconde daarachter rijdt Muller en een halve seconde daarachter Tarquini. In de achtste ronde opent Muller echter de aanval op Monteiro. Gené valt ondertussen uit. Turkington krijgt in de negende ronde een duw van Barth en gaat in de rondte, terwijl Huff met een klapband links voor in de banden belandt. Coronel is daarop al zesde.

In de negende ronde rijden Monteiro en Muller zij aan zij, maar Monteiro verdedigt vooralsnog zijn eerste plek en Muller wordt daarna onder druk gezet door Tarquini. Daarop vindt ook Farfus aansluiting bij het trio. Menu heeft als vijfde al vijf seconden achterstand op Farfus. Zo gaat het veld de laatste ronde in: Monteiro leidt voor Muller, Tarquini, Farfus, Menu, Coronel, Michelisz en Nykjaer. Barth is negende, Hernandez tiende en eerste privateer. In de slotronde zijn er geen positiewisselingen meer en zo wint Monteiro voor Muller en Tarquini. Coronel eindigt als zesde en mag daarmee vanaf de tweede startrij vertrekken voor de volgende race.

Uitslag:
1. Tiago Monteiro (Por), SEAT Leon TDI, 11 r. in 21:38,194
2. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, op 1,032
3. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon TDI, op 1,587
4. Augusto Farfus (Bra), BMW 320si, op 1,826
5. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze, op 8,807
6. Tom Coronel (Ned), SEAT Leon TDI, op 11,723
7. Norbert Michelisz (Hon), SEAT Leon TDI, op 12,562
8. Fredy Barth (Zwi), SEAT Leon TDI, op 20,173

Stand na negen van 22 races:

1. Yvan Muller, 146 punten
2. Gabriele Tarquini, 124
3. Andy Priaulx, 105
4. Rob Huff, 104
7. Tom Coronel, 70
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet