Formido Swift Cup

Swift Cup: Langeveld soeverein naar winst, Dekker en Schreurs ook op podium Assen

480_start_swift1_3863

Niels Langeveld heeft zondag de eerste Formido Swift Cup-race van de Formido 100 % NL Midzomerraces gewonnen. Hij bleef op het TT-circuit Marcel Dekker (tweede) en Peter Schreurs (derde) voor.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Chris Schotanus, Tim Böhme en Gerrie Hoekstra

Tijdens de start voor de race over 12 ronden is polesitter Niels Langeveld goed weg. Hij pakt de kop en komt daarmee al verder dan vorig jaar, toen zijn raceweekend reeds na één bocht met heel veel schade pardoes afgelopen was.

480_jump_stijn_8395

Verrassende Steijn
Achter Langeveld is Steijn Schothorst, die zaterdag zeer verrassend de tweede kwalificatietijd had neergezet, iets minder goed weg dan de nummer drie Marcel Dekker. Schothorst heeft Dekker in de eerste bocht echter een klein tikkie, waardoor hij bij de Strubben de verloren positie direct weer goed weet te maken. De twee kemphanen maken er een fraai gevecht van. Dekker haalt Schothorst even later via het gras op hoge snelheid in, waarna Schothorst de GT-chicane afsnijdt en zijn plekje terugpakt. Maar op het rechte eind is Dekker weer sneller, waarna het zoveelste keer stuivertje wisselen in de openingsronde beslecht wordt in het voordeel van de mees geroutineerde racer.

480_langeveld_3921

Toptien
Langeveld profiteert direct en slaat meteen een gaatje met de concurrentie. Bij de eerste doorkomst heeft hij al drie tellen voorsprong op de meute achter hem. Achter Dekker en Schothorst bivakkeren Peter Schreurs (4de), Marth de Graaf (5de) en Marcel Van de Maat (6de). Dennis van de Laar, Niels Kool, Maarten van ’t Schip en Sandra Douma completeren de toptien.

Snelle dames
Sandra Douma is de vervanger van de geblesseerde Jos Veldboer. De voormalige vice-kampioene van de Formido Swift Cup gaat hard en weet Maarten van ’t Schip voorbij te gaan. Laura Katsma is ook goed onderweg. Gestart vanaf een teleurstellende 21ste plek, heeft de snelle Arnhemse binnen twee ronden vijf plaatsen goedgemaakt. Ze ligt nu 16de en nadert de punten.

480_dekker_3886

Mooie trein
Ondertussen rijdt Langeveld ver weg. Na een kwart wedstrijd heeft hij de reeds vier tellen te pakken. Daarachter is er een zeer fraaie en competitieve trein van liefst 7 strijdende Suzuki’s, waarbij klassementsleider Niels Kool als de nummer 8 de laatste wagon is.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet