Clio Cup Benelux

Clio Cup: Ronald Morien wint spannende eerste race op TT Circuit Assen

480_clio_veld_az

De eerste race van de Dutch Renault Clio Cup op TT Circuit Assen is gewonnen door Ronald Morien. Hij stond van start tot finish onder zware druk, maar maakte geen foutje en pakte daarmee een mooie zege. Routinier Michael Bleekemolen kwam als tweede over de finish, voor Sandra van der Sloot.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Erik van der Schaaff


480_clio_veld_vz

Bij de start op een bloedheet TT Circuit Assen nam Ronald Morien vanaf pole de leiding, gevolgd door René Steenmetz, Michael Bleekemolen en Sandra van der Sloot. Mikko Heino, als derde gestart, was de grote verliezer. Hij viel terug naar de zesde plaats.
Aanvankelijk vormde zich een kopgroep bestaande uit Morien, René Steenmetz, Michael Bleekemolen, Van der Sloot, Hans Bos, Mikko Heino en trainingssnelste Addie van de Ven.
Steenmetz viel al in de derde ronde ver terug na een aanrijding met Morien. René was wel teleurgesteld (“dit had mijn eerste overwinning kunnen worden”), maar wees niet met de beschuldigende vinger naar Morien. “Ik denk dat het een raceongeluk was.” Hierdoor kon Bleekemolen sr. de tweede plek overnemen, gevolgd door Van der Sloot. Dit trio kwam na twaalf enerverende ronden in deze volgorde over de finish.
Sheila Verschuur zag kans om zich vanaf de zevende startplek naar de vierde plaats op te werken. Mikko Heino en Addie van de Ven werden als vijfde en zesde geklasseerd.

Olympia-zege Max Braams
Hans Bos reed een sterke race. Als zesde gestart klom hij op naar de derde plek, waarbij hij onderweg Sandra van der Sloot passeerde. Met zijn derde plek achter Ronald Morien en Michael Bleekemolen lag Hans vanzelfsprekend aan de leiding in de Olympia Cup. Helaas voor Bos mocht het niet zo zijn. In het tweede deel van de race viel hij uit met een gebroken V-snaar. Aldus erfde Max Braams de eerste plek in de Olympische klasse. Braams had het de hele race zwaar aan de stok met Alexander Keijzers. De beide rijders wisselden enkele keren van positie, maar uiteindelijk was het Max die als winnaar over de finish kwam. “In de laatste bocht heb ik het nog geprobeerd”, aldus Alexander. “Ik kwam sneller uit de Ramshoek en remde laat voor de GT bocht, maar het is niet gelukt om Max te passeren.”

Nachtelijke arbeid
Ronald Morien was uiteraard blij met zijn zege. “Ik bleek met een defecte nokkenasverstelling te rijden. Gisteren heb ik een andere motor gekregen. De nachtelijke arbeid van het team heeft vruchten afgeworpen”, aldus Morien.
Niet aanvallen. Dat was de ‘truc’ van Michael Bleekemolen. “Als je aanvalt, verlies je terrein. Vechten betekent verliezen”, gaf de routinier raceles. Michael stelde met zijn tactiek een mooie podiumplek veilig.
Sandra van der Sloot deed goede zaken in de strijd om de titel. “Ik vertrok als vijfde, in de eerste bocht lag ik al vierde en toen René Steenmetz terugviel kreeg ik de derde plek in handen.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet