Formula Ford

Formule Ford: Eerste winst Jack Swinkels

480_jack_podium_r1

Jack Swinkels heeft zijn eerste overwinning in de Formule Ford binnen. Op het TT Circuit Assen pakte de Geva-rijder na een matige start in de tweede ronde de leiding over van Pieter Schothorst om deze ondanks de aanvallen van Rogier Jongejans ook niet meer af te staan. Achter Jongejans reed Jesper Egebart naar een zeer fraaie derde podiumpositie.

Tekst: Remco Scheelings, fotografie: Chris Schotanus

Zowel Rogier Jongejans als Pieter Schothorst zijn bij de start goed weg. Dat kan niet worden gezegd van Jack Swinkels die meteen Michel Florie, Jan Paul van Dongen en Nils Vestergard naast zich weet. Met vier dik gaat men richting de eerste bocht maar door uiterst laat te remmen weet Swinkels zijn derde plaats te behouden. Het gat naar Jongejans en Schothorst is echter al groot. Swinkels wordt echter geholpen door het leidende tweetal want die maken het elkaar zo moeilijk dat ze allebei buiten de baan belanden. De volgorde bij de eerste doorkomst is daarmee Schothorst, Swinkels, Vestergard, Jongejans, Van Dongen, Jesper Egebart, Milton Lundstrom, de blijkbaar ook in de problemen gekomen Michel Florie, Arthur van Uitert en Christina Nielsen.

In de tweede ronde doet Swinkels meteen een aanval op Schothorst waarbij het tweetal elkaar raakt en Schothorst over het achterwiel van zijn teamgenoot springt.

480_pieter_jump_r1

Als achtste kan de McGregor-piloot zijn weg vervolgen. Ook Vestergard heeft zo zijn problemen want zowel Jongejans als de sterk opgerukte Egebart en Lundstrom zijn de Deen gepasseerd. Jongejans sluit meteen aan bij de leidende Swinkels. Acht ronden lang wijkt Jongejans nooit verder dan 0,4 seconden van de versnellingsbak van Swinkels. Eén keer wordt zelfs kort van positie gewisseld als Swinkels zich verschakelt maar Jongejans zich meteen daarop verremt. Pas in de laatste twee ronden wordt het gat meer dan één seconden als Jongejans even van de baan schiet. In de laatste ronde doet Swinkels het bijna nog te rustig aan want Jongejans ligt op de finish slechts 0,4 seconden achter. Daarmee is de eerste Formule Ford-overwinning voor een dolgelukkige Swinkels binnen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet