Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Vettel op zijn wenken bediend


Is Vettel nog wakker?
In de slotfase weet Lewis Hamilton het gat naar Vettel langzaam wat te verkleinen. Vettel weet echter al het grootste gedeelte van de race dat hij nog weinig te duchten heeft en rustig naar de finish kan cruisen. Het enige wat Vettel deze race heeft hoeven doen is niets geks, en dat is voor Vettel niet zo’n probleem. De leider behoudt de concentratie en loopt aan het eind van de race weer wat uit op Hamilton.

De enige vraag die nog rest is waar Kobayashi naar gaat terugvallen bij zijn verplichte pitstop. De Japanner wacht tot hij nog vier ronden te gaan heeft en komt als negende weer de baan op. De tactische variant van Sauber levert Kobayashi uiteindelijk dus toch maar mooi punten op. Het teamfeestje wordt compleet met Pedro de la Rosa op p10.

Kobayashi held van de slotfase
De koek is voor Kobayashi echter nog niet op, want op zijn zachte bandjes heeft hij in de slotfase een prima tempo te pakken. Kobayashi meldt zich aan de staart van Alonso, die op zijn beurt ook zit te jagen op Buemi. De Sauber-rijder verrast Alonso met een prachtige move en pakt zo de achtste plaats.

Maar ook dan is de koek van Kobayashi nog niet op, want de race duurt tot aan de laatste bocht. En terwijl Buemi misschien met zijn hoofd al in de douche zit schiet Kobayashi er in de allerlaatste bocht nog voorbij, om de zevende plaats te pakken.

Groot vraagteken boven einduitslag
Achter Vettel en de twee McLarens eindgit Rubens Barrichello net buiten het podium. Kubica, Sutil, Kobayashi, Buemi en Alonso volgen niet ver achter Barrichello. Met grote interesse zal Alonso de uitspraak van de wedstrijdleiding afwachten, want vijf van de zes mannen voor hem liggen allemaal onder het vergrootglas van de wedstrijdleiding. Mocht een tijdstraf volgen dan komt Button er bij twintig seconden nog goed vanaf, want dan verliest hij geen plaats. Bij dertig seconden verliest hij wel plaatsen aan Kobayashi en Alonso. In dat geval zou Kobayashi dus gewoon derde worden.

We wachten af.

Uitslag Grand Prix Europa
1. Sebastian Vettel, 57 ronden
2. Lewis Hamilton, op 5.0
3. Jenson Button, op 7.6
4. Rubens Barrichello, op 20.0
5. Robert Kubica, op 22.1
6. Adrian Sutil, op 25.1
7. Kamui Kobayashi, op 30.9
8. Sébastien Buemi, op 31.2
9. Fernando Alonso, op 32.8
10. Pedro de la Rosa, op 42.4
11. Vitaly Petrov, op 43.2
12. Nico Rosberg, op 44.3
13. Vitantonio Liuzzi, op 45.8
14. Felipe Massa, op 46.6
15. Jaime Alguersuari, op 48.2
16. Michael Schumacher, op 48.8
17. Lucas di Grassi, op 1 ronde
18. Timo Glock, op 2 ronden
19. Karun Chandhok, op 2 ronden
20. Bruno Senna, op 2 ronden
21. Jarno Trulli, op 4 ronden
Nico Hülkenberg
Heikki Kovalainen
Mark Webber
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet