Formule 3

GP3 Series: Gutiérrez wint Valencia. Weer crashes Nederlanders

_y2z4444_jpg

ART Grand Prix rijder Esteban Gutiérrez reed in de straten van Valencia naar succes. De Mexicaan domineerde de race en vergrootte zijn leiding in het kampioenschap met 16 punten. Gutiérrez en Robert Wickens wisten startcrashes achter hun te ontlopen. RSC Mucke Motorsport’s Nigel Melker die vanaf een zevende plaats startte had weer alle pech om in de startchaos terecht te komen. De inwoner uit Barendrecht kwam in aanraking met Addax Teams’ Felipe Guimaraes. Ook andere rijders waren het slachtoffer van verschillende ongelukken in de openingsronde waaronder Renger van der Zande die vanuit een 23ste startplaats een prima start had maar andere rijders niet meer kon ontwijken bij een crash.

Tekst: FC en PR
Foto: PR


"Alsof de duvel er mee speelt", gromde de snelle Nederlander Renger van der Zande, nadat hij geëlimineerd werd na bocht een op het stratencircuit van Valencia."In de aanloop naar dit weekend, bij de Grand Prix van Europa, had al wat onaangename verrassingen. Bij de vrije training van gisteren, bleek ik te kampen met de druk in het brandstofsysteem. Speciale aandacht van het team van Oreca, de motorenleverancier van de GP3, gaf hoop. Maar vanmorgen bij de kwalificatie was het weer mis. Ik miste gewoon serieuze snelheid op het rechte eind, bij het overschakelen. Weer een brandstofdrukprobleem."

"Het nare is dat je toch aan jezelf gaat twijfelen, als je dan doorkrijgt via de boordradio dat je in zo’n sectie negen tiende tekort komt. Je weet het, want je merkt het op de baan. Maar je gaat toch zoeken naar oplossingen in je rijstijl. En voor dat je het weet ga je dan zelf snelheid verliezen. Een 23ste plaats op de grid is een drama."

"Ik heb toch maar de Olympische gedachte voorop gezet en ben gegaan voor de uitdaging. Zo pakte ik in de race, op weg naar de eerste bocht, meteen tien man aan de binnenzijde. Maar na de eerste bocht gingen er drie op een hoop en die waren niet meer te ontwijken. Einde oefening dus."

"Het derde weekend op rij dat ik de zondagrace achteraan mag starten. Dit schiet niet op zo. Statistisch gezien ben ik nu toe aan een lange serie overwinningen zal ik maar zeggen!"

De race werd gewonnen door Guterriez van ART, die nu wel serieus afstand begint te nemen in het kampioenschap. Het RSC/Mücke team van Renger had weinig geluk, nadat ook teamgenoot Nigel melker werd gelanceerd. Morgenvroeg om half tien start de zondagrace in Valencia.

Uitslag:
1. E. GUTIERREZ ART Grand Prix
2. R. WICKENS Status Grand Prix + 2.484
3. R. MERHI Atech CRS GP + 8.699
4. J. VERGNE Tech 1 Racing + 11.63
5. M. MONRAS MW Arden + 12.03
6. R. HARYANTO Manor Racing + 20.83
7. N. MULLER Jenzer Motorsport + 21.42
8. J. JAKES Manor Racing + 23.34
9. T. HEGEWALD RSC Muecke Motorsport + 29.65
10. S. COLETTI Tech 1 Racing + 30.53


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet