V8 Supercars

V8 Supercars: Van Gisbergen tweemaal derde in Darwin

Mark Winterbottom pakte tijdens de eerste wedstrijd in Darwin afgelopen weekend de zege. Voor Ford was het eindelijk de eerste zege dit seizoen. Jamie Whincup won de tweede wedstrijd maar Shane van Gisbergen bevestigde met twee derde plaatsen zijn goede vorm in de V8 Superscars.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Team Vodafone/Fast Company PR Aus


van_gisbergen_darwin
"The Giz"met de Nederlandse roots komt steeds dichter
bij een eerste V8 Supercarzege.Eindelijk zege voor Winterbottom
Polesitter Winterbottom versloeg Jamie Whincup in de eerste wedstrijd met een verschil van 0.79 seconden. Met een uitgekiende pitstopstrategie wist Winterbottom de leiding in handen te houden. Omdat Whincup één ronde later binnenkwam, kwam Whincup met vier seconden achterstand terug op de baan. De regerende kampioen liet het er echter niet bij zitten en zette direct de aanval in. Winterbottom: “Hij kwam behoorlijk opzetten.” Hoewel Winterbottom in de eerste vier wedstrijden driemaal als tweede eindigde stond hij toch in de schaduw van James Courtney, die zich als prominente titelkandidaat lijkt te ontwikkelen/ Courtney won vier achtereenvolgende wedstrijden op de zachte Sprintbanden van Dunlop. In Darwin werd er weer gebruik gemaakt van hardere compouinds. In Darwin werd er ook voor het eerst gebruik gemaakt van de z.g. “control”nokkenas. In principe betekent dit dat een aantal auto’s over minder pk’s zal beschikken. Voor het Toll HRT Team eindigde de eerste wedstrijd in een drama. Garth Tander beschikte over een auto die goed genoeg was voor een derde of vierde plaats maar door een fout van Tander zat er niet meer dan 10e plek algemeen in.

Shane van Gisbergen goed in vorm
Voor de man met de Nederlandse roots lijkt een overwinning nog slechts een kwestie van tijd. In zowel de eerste als de tweede wedstrijd behaalde van Gisbergen met de SBR Ford Falcon een uitstekende derde plek en staat als derde in het kampioenschap genoteerd. In de eerste wedstrijd besloot de SBR-coureur wat later naar binnen te gaan en kwam precies achter de leiders weer terug op de baan. Van Gisbergen: “Ondanks dat wist ik zowel Courtney als Tander te passeren. De leiders waren jammer genoeg te ver uit het zicht verdwenen. Ik weet dat wij dicht bij een overwinning zijn maar we gaan de boel niet overhaasten. Alleen moeten wij nog aan onze kwalificaties werken.”


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet