IndyCar

IRL: Eindelijk Tony Kanaan!

De Braziliaan Tony Kanaan heeft bijna twee jaar op een Indycar-zege moeten wachten, maar op de oval van Iowa kon de Andretti Autosport-coureur eindelijk toeslaan.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing
castroneves_kanaan_iowa
Boezemvrienden op het podium Helio Castroneves en Tony Kanaan.

Kanaan wint in Iowa
Inmiddels is het alweer twee jaar geleden dat de Braziliaan Tony Kanaan “Winner’s Circle” voor het laatst bezocht. Op de oval van Iowa ging Kanaan 10 ronden voor het einde aan zijn landgenoot Helio Castroneves voorbij en pakte een verdiende overwinning. Hij zegevierde met een voorsprong van ruim vier seconden op de Penske-coureur. De laatste zege pakte de Braziliaan in 2008 op de oval van Richmond.

Aanvankelijk zag het er naar uit dat Dario Franchitti op de oval voor een hattrick zou zorgen maar de Target Ganassi-coureur werd aan het einde van de wedstrijd duidelijk langzamer. Een probleem met de versnellingsbak maakte een einde aan de aspiraties van de Schot. Nadat de Schot terugviel maakten de Brazilianen Helio Castroneves en Tony Kanaan de dienst uit. Tien ronden voor het einde ging Kanaan definitief aan zijn landgenoot voorbij en pakte zijn 14e Indycar zege. Tijdens de wedstrijd werd Kanaan via de boordradio door zijn crew op de hoogte gehouden over de stand van de voetbalwedstrijd Brazilië-Ivoorkust. In de eerste ronde spinde Justin Wilson al op het vuile gedeelte van Iowa en sleepte de Braziliaan Mario Moraes mee in zijn onheil. Ook de Japanner Takuma Sato kende weinig geluk. De KV-Technology-coureur raakte in de 177e ronde de muur en moest opgeven. Sato reed in Iowa geruime tijd op de derde plek.Zijn teamgenoot EJ Viso deed het aanmerkelijke beter. Die pakte voor het team van Kevin Kalkhoven de derde plek. “Het is een onbeschrijfelijk gevoel en het bewijst dat wij tegen de topteams kunnen concurreren.”

kanaan_iowa
Tony Kanaan op weg naar de zege in Iowa.

De Penske-coureurs Ryan Briscoe en Will Power eindigden als vierde en vijfde, gevolgd door Scott Dixon en Vitor Meira. Danica Patrick eindigde als tiende en pakte haar derde achtereenvolgende Top 10 klassering.

Uitslag
1. Tony Kanaan Dallara Honda 250 ronden
2. Helio Castroneves Dallara Honda 250 ronden
3. EJ Viso Dallara Honda 250 ronden
4. Ryan Briscoe Dallara Honda 250 ronden
5. Will Power Dallara Honda 250 ronden
6. Scott Dixon Dallara Honda 250 ronden
7.Vitor Meira Dallara Honda 250 ronden
8. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 250 ronden
9. Graham Rahal Dallara Honda 250 ronden
10.Danica Patrick Dallara Honda 250 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet