NASCAR

NASCAR: Johnson profiteert van blunder Ambrose op Sonoma

De Australiër Marcos Ambrose was een gebroken man na de wedstrijd op Sonoma. De JTG Daugherty Racing-coureur verloor de wedstrijd na de allerlaatste neutralisatie toen zijn motor plotseling dienst leek te weigeren.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Toyota

start_sonoma
Start op Sonoma. Johnson bevindt zich in het midden.


Johnson profiteert van blunder Ambrose
In zeventien starts op een Road Circuit behaalde Jimmie Johnson eindelijk zijn allereerste overwinning. Na de laatste herstart weigerde de auto van Ambrose aan te slaan en NASCAR bracht Ambrose terug naar de zevende plek, want vanuit die positie begon hij opnieuw aan de herstart zo oordeelden de NASCAR-officials. Hoewel het JTG Team protesteerde moest Ambrose toegeven dat hij in de fout gegaan was. Hij werd uiteindelijk nog als zesde geklasseerd. Marcos Ambrose: “Onder de neutralisatie kreeg ik van het team instructies om brandstof te besparen, maar de motor sloeg af. Ik was zo dicht bij de overwinning, het is verschrikkelijk om op deze manier te verliezen.” Johnson behaalde zijn 51e NASCAR zege maar noemde het een “cadeautje”. Johnson: “Ik denk niet dat ik deze wedstrijd had kunnen winnen. Ik heb met hem te doen.”

Robby Gordon eindigde als tweede achter Jimmy Johnson, gevolgd door Kevin Harvick, Kasey Kahne en Jeff Gordon. Jeff Gordon maakte weinig vrienden met Martin Truex Jr.en Elliott Sadler maar stak de hand in eigen boezem. Gordon: “Er zijn dingen gebeurd waar ik niet trots op ben, maar iedereen droeg evenveel verantwoording.”

ekstrom_sonoma
Mattias Ekstrom gaf een goed visitekaartje af op Sonoma.


Sterk optreden DTM-coureur Mattias Ekström
DTM-coureur Mattias Ekström beleefde een uitstekend NASCAR debuut. De Zweed reed met de Toyota als een ervaren routinier in de Top 5 maar moest na een spin genoegen nemen met een 21e plaats algemeen. In de 68e ronde moest de wedstrijd vanwege een crash op het start/finish gedeelte voor ruim 21 minuten onderbroken worden. In NASCAR geen groot nieuws, wel de manier waarop Ambrose de wedstrijd verloor. Daar zal nog lang over nagepraat worden.

ambrose_sonoma
Grootste NASCAR verliezer aller tijden? Marcos Ambrose beloofde nog sterker
voor de dag te zulen komen.

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 110 ronden
2. Robby Gordon Toyota 107 ronden
3. Kevin Harvick Chevrolet 107 ronden
4. Kasey Kahne Ford 107 ronden
5. Jeff Gordon Chevrolet 107 ronden
6. Marcos Ambrose Toyota 107 ronden
7. Greg Biffle Ford 107 ronden
8. Boris Said Ford 107 ronden
9.Tony Stewart Chevrolet 107 ronden
10. Juan Pablo Montoya 107 rondenAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet