WTCC

WTCC: Andy Priaulx wint race 2

priaulx_race_2_kop
Andy Priaulx reed onbedreigd naar de overwinning in race 2

Op de van hem bekende wijze (achtste plaats in race één, pole in race twee) heeft Andy Priaulx de tweede WTCC-race in het Belgische Zolder gewonnen. “Voor ons is dit de enige kans om goed te kunnen scoren, want onze BMW is gewoon te langzaam om er uit eigen kracht in de kwalificatie mee om de pole te kunnen strijden”, verklaarde Priaulx. “Maar als dit de manier voor ons is om kampioen te worden, dan doe ik het graag zo!” Achter Priaulx eindigde Chevrolet-coureur Rob Huff als tweede, gevolgd door Tiago Monteiro als beste SEAT-rijder. Tom Coronel werd na een slechte start als tiende geklasseerd.


Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat


Bij de start pakte Priaulx de leiding, terwijl de Hongaarse SEAT-rijder Norbert Michelisz naast hem op de eerste startrij de motor liet afslaan. Datzelfde overkwam Tom Coronel, die als negende startte. “Eigenlijk moet ik gewoon eens een tijdlang starts gaan oefenen en drie setjes banden en vier aandrijfassen oproken”, mopperde Coronel na afloop. “Het wegrijden met die diesel is heel lastig en we hebben gewoon bijna nooit de gelegenheid om dat te oefenen. Dan krijg je soms dit soort dingen, maar balen is het natuurlijk wel.” Coronel viel ver terug in het veld, maar wist zich gaandeweg de race toch weer op te werken naar de tiende plaats.

coronel_race_2
Tom Coronel had in race 2 een slechte start

Aan de kop van het veld reed Andy Priaulx onbedreigd naar zijn derde overwinning van het seizoen. “Een mooi resultaat, zeker bij de thuisrace van mijn team”, aldus Priaulx. “Dat maakt ook de ergernis over het ongeval vorige week met Tom Kristensen in Le Mans weer een beetje goed. Technisch gezien was het misschien niet mijn schuld, maar ik voel me wel verantwoordelijk, want ik was daar, ik zat in die auto en het kwam tot een botsing. Maar dat is nu verleden tijd, vanaf nu kijken we vooruit!”

rob_huff_race_2
Goede score voor de Chevy's, hier Rob Huff

Met Rob Huff als tweede, Alain Menu als vierde en Yvan Muller als vijfde behaalde ook Chevrolet een goed resultaat. Daartussen eindigde Tiago Monteiro op de derde plaats als best geklasseerde SEAT-rijder. Gabriele Tarquini werd zesde, gevolgd door Norbert Michelisz en Augusto Farfus. Jordi Gené, de winnaar van race één, kwam niet zo ver: bij zijn auto werd na afloop van de eerste race de turbocompressor vervangen en het team was niet op tijd klaar. Zo parkeerde Gené zijn SEAT na de opwarmronde in de pits. Beste privérijder was Sergio Hernández, die als negende werd geklasseerd.

farfus_vliegend
Farfus behaalde vliegend het laatste punt

Uitslag:
1. Andy Priaulx (GBr), BMW 320si, 13 r. in 21:52,091 (gem. 142,70 km/u)
2. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze, op 1,049
3. Tiago Monteiro (Por), SEAT Leon TDI, op 1,754
4. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze, op 2,298
5. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, op 4,784
6. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon TDI, op 5,788
7. Norbert Michelisz (Hon), SEAT Leon TDI, op 6,283
8. Augusto Farfus (Bra), BMW 320si, op 6,683
10. Tom Coronel (Ned), SEAT Leon TDI, op 14,910

Stand WK na 8 van 22 races:
1. Yvan Muller, 125 punten
2. Andy Priaulx, 103
3. Gabriele Tarquini en Rob Huff, elk 102
5. Tiago Monteiro, 66
6. Jordi Gené, 61
7. Tom Coronel, 60

priaulx_podium
Andy Priaulx is blij met zijn zege
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet