Formule 1

Formule 1: Hamilton wint bandentombola in Montreal


Achterblijver kost Alonso weer een positie
Fernando Alonso zal na afloop van deze race flink klagen over de bereidwilligheid van de achterblijvers om aan de kant te gaan voor de koplopers. Eerder in de race liep Alonso al de leiding mis nadat hij werd opgehouden door een Lotus, nu is het Karun Chandhok die Alonso een positie kost. Alonso moet van het gas vanwege de niet aan de kant gaande HRT-rijder en dit kan de aanstormende Button perfect uitbuiten door de tweede plaats te grijpen. Hiermee liggen de McLarens voor de tweede race op rij op de plaatsen één en twee. Het gat tussen de twee is drie seconden, dus er moet in de laatste twaalf ronden nog wel wat gebeuren wil Button zijn leidende teamgenoot weer aan kunnen vallen. De rondetijd van Button is echter wel een paar tiende sneller.

Schumacher doet het weer
De ogen zijn bijna continu gericht op de topvijf, want hier staat nog steeds een hoop te gebeuren. Echter wordt er ook daarachter flink gevochten. Zo vocht Massa een verbeten strijd uit met beide Force India’s. Massa liet daar mooie dingen doen en rijdt op de tiende plaats nu toch op een puntje. Daarvoor rijdt Sébastien Buemi, hij heeft Michael Schumacher op de korrel. Buemi reed deze race al even aan de leiding en doet ook nu weer positief van zich spreken. De Zwitser zet een mooie aanval in bij de Duitser, die dit keer niemand het gras in kan duwen. Schumacher kan ook niet veel meer, want er is niets meer van zijn banden zijn over. Felipe Massa rijdt in een paar ronden het gat van tien seconden dicht en opent de aanval richting de chicane. Wat Schumacher bij Buemi niet deed doet hij nu echter wel weer. Voor de tweede keer vandaag duwt hij zijn opjager het gras. Massa beschadigt hierbij zijn voorvleugel en moet, woedend waarschijnlijk, de pits. De punten van Massa gaan hiermee in rook op.

Hamilton geeft Button valse hoop
Met nog tien ronden te gaan rijdt Button een aantal goede ronden en knabbelt zo wat af van zijn achterstand op zijn leidende teamgenoot. Hamilton geeft Button enkele ronden valse hoop op iets nog mooiers dan de tweede plaats, maar als Hamilton ook een spuitje extra gas geeft vervliegt Buttons hoop snel.

button

Schumacher raakt nog meer mensen
Na Buemi en Massa is het twee ronden voor het einde Vitantonio Liuzzi die aansluit aan de staart van Schumacher. Liuzzi is significant sneller, maar zal ook door zijn team gecoacht worden dat Schumacher rare dingen kan doen. Het incident met Massa zal na de race nog worden onderzocht door de stewards, Liuzzi heeft nu nog twee rondjes om een veilig gaatje te vinden. Daarmee wacht Liuzzi tot aan de laatste ronde, opent de aanval en wederom komt Schumacher in aanraking met de man met wie hij duelleert. Liuzzi kan er uiteindelijk wel voorbij en Schumacher verliest zoveel tijd dat ook Liuzzi’s teamgenoot Sutil in de laatste bochten nog voorbij Schumacher kan. De Duitser valt zo buiten de punten, welke hij na zo’n race ook niet echt zou hebben verdiend.

sutil_schumacher

Tweede dubbelzege op rij
Lewis Hamilton hoeft in de slotfase alleen nog maar op zichzelf te letten. De Brit houdt het gat met Button constant en sluit een fantastische race af met de tweede dubbelzege op rij. Fernando Alonso kan ook niets meer uitrichten bij Button, maar krijgt waar hij op hoopte: een podiumfinish. Op de vierde plaats krijgt Vettel in de slotfase ook nog problemen met zijn versnellingsbak, hij moet uiterst voorzichtig rijden en eindigt op een halve minuut van Alonso. Mark Webber komt nog dichtbij Vettel, maar rijdt in de laatste ronde ook nog maar 1:24.3 en komt daarmee 1,4 seconde tekort op zijn teamgenoot.

Nico Rosberg en Robert Kubica reden vandaag een onopvallende maar wel heel degelijke race en eindigen als vijfde en zesde als laatste binnen een ronde van de leider. Sébastien Buemi ziet een zeer goede race bekroond met de achtste plaats. Hetzelfde geldt voor beide Force India’s, die met twee rijders in de punten eindigen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet