Formule 1

Formule 1: Hamilton wint bandentombola in Montreal

hamilton_publiek

Na zeventig uiterst enerverende raceronden heeft Lewis Hamilton zijn tweede overwinning op rij gewonnen. Met Jenson Button op de tweede plaats betekende dit de tweede dubbelzege van McLaren op rij. De terugkeer op het Canadese Circuit Gilles Villeneuve werd een ware bandentombola: de harde banden hielden het al niet lang vol, de zachte banden waren een nog groter drama. In een race van constant amusement wist McLaren uiteindelijk het beste met deze omstandigheden om te gaan. Fernando Alonso verloor tot twee keer toe een positie door achterblijvers, maar eindigde wel als derde. Red Bull gokte maar verloor met hun alternatieve bandenstrategie: Vettel en Webber werden vierde en vijfde. Andere opvallende tijdens deze Grand Prix was Michael Schumacher die verschillende duels uitvocht, verschillende mensen het gras in duwde en tegen verschillende mensen aanreed.

Tekst: Daan Jeuken

Webber teruggezet
Mark Webber verschalkte in de kwalificatie zijn teamgenoot weer en moest alleen buigen voor Lewis Hamilton. In de aanloop naar de race heeft het Red Bull-team echter, uit veiligheidsoverwegingen na onregelmatigheden in de oliepeilingen, besloten de versnellingsbak van Webber te vervangen. Hierom moet Webber vijf startplaatsen inleveren en start hij als zevende. Vettel schuift zo door naar de voorste startrij, gevolgd door Alonso, Button, Liuzzi en Massa. Op de vierde startrij staan Webber en Kubica, beide, evenals Vettel, startend op de harde band. De mannen op de zachte band zullen hopen op een vroege safetycar, want naar verwachting houden de zachte banden het geen tien ronden vol.

start

Massa wil door Liuzzi heen
Alonso gaat erg goed van start, maar wordt gelijk geblokkeerd door Vettel en moet zijn aanval afslaan. Iets verder naar achteren is er een belachelijk gevecht tussen Massa en Liuzzi. De twee komen een keer of drie met elkaar in aanraking, net alsof de Massa er alles aan wil doen om Liuzzi’s beste startplaats ooit snel teniet te doen. De twee beschadigen elkaar, niet verwonderlijk, flink en moeten allebei de pitstraat in.

Geen safetycar
Behalve de strubbelingen tussen Massa en Liuzzi zijn er meer strubbelingen in de openingsronde; De la Rosa gaat door het gras en Kobayashi verliest zijn voorvleugel in de chicane na start/finish . De wens van de mannen op zachte banden op een safetycarfase wordt echter niet vervuld.

Zo blijft Hamilton de wedstrijd aanvoeren, op de voet gevolgd door Sebastian Vettel en Fernando Alonso. Daarachter laat Button een klein gaatje gevallen en de wereldkampioen houdt Webber en Kubica dusdanig op dat Sutil, Schumacher en Hülkenberg de aansluiting ook weten te vinden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet