Formido Swift Cup

Swift Cup: Na Kelvin is er nu ook Sven Snoeks (lang)

480_snoeks_podium_3291

Twee crashes vlak na de start, drie rijders die naar het ziekenhuis moesten en heel weinig racen. De Formido Swift Cup heeft betere weekenden gekend dan de recente Masters of F3 op Circuit Park Zandvoort. Niettemin maakten Marth de Graaf en Niels Kool als racewinnaars indruk en reed rookie Sven Snoeks naar zijn allereerste podiumplaats. "Mijn in de Formule 2 racende neef Kelvin was bijzonder trots op me’’, zei de 19-jarige autosportnieuweling met een brede grijns.


Tekst: Marc Kok
Foto's: Chris Schotanus en Tim Böhme

480_kwalificatie_2773

Vanwege het ultradrukke Masters of Formula 3-weekend komen veel Dutch Power Pack-klasses al op de vrijdag 4 juni in actie. Zo moesten de rijders uit de Formido Swift Cup erg vroeg uit de veren, want de kwalificatie - die later op de dag gevolgd wordt door race 1 - begint al om 9.00 uur.

De Graaf direct snel
Bij de eerste serie rappe ronden is Marth de Graaf met 2.07,713 meteen goed onderweg. De Graaf, die vanwege motorische problemen niet optimaal kon presteren tijdens de recente Pinksterraces, zal hier moed uit putten. De pas 15-jarige Duitser Mike Hesse verrast door met een 2.08,047 in de beginfase brutaal de tweede plek in te pikken. Hij wordt gevolgd door Swift-routiniers als Marcel Dekker (2.08,055) en Niels Langeveld (2.08,195).

480_Swift_Certainty
Foto: Justin van Densen

Mooi gevecht om de pole
Langeveld, polesitter en smaakmaker tijdens Pinksteren, verbetert zich in zijn tweede omloop. Met een 2.07,835 rukt hij op naar de voorlopige P2 achter De Graaf. Laatstgenoemde heeft er zin in. De Solid State-racer schiet naar een 2.07,521 nog rianter naar de kop. Langeveld weet er op zijn beurt nog een 2.07,670 uit te persen, maar een positieverbetering op de grid zit er daarmee niet in.

480_helm_peter_1161

BS Racing zit er weer bij
De dit seizoen verrassende BS Racing-teamleden Marcel van de Maat (2.08,055) en Peter Schreurs (2.08,191), die respectievelijk met een tweede plaats (Pinksterraces) en overwinning (Pasen) al op het Swift Cup-podium van 2010 hebben gestaan, doen het nu ook aardig op plek 5 en 6. In de slotfase wurmt klassementsleider Niels Kool zich nog tussen de BS racers en mag de 17-jarige inwoner van Lijnden later vanmiddag vanaf rang 6 starten voor de eerste Suzuki-manche van het weekend. Rookie Dennis van de Laar, die tijdens Pinksteren opzien baarde met een prachtige zege, komt dit keer niet verder dan stek 8. Laura Katsma (9de) en autosportdebutant Sven Snoeks (10de) completeren de toptien.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet