Formula Ford

Formule Ford: Ouderwets genieten van heftige strijd tijdens Masters (lang)


480_blijdschap_lind_2_3828

Eerste Britse zege
De 17-jarige Deens Formule Ford kampioen was natuurlijk dolblij met zijn eerste Britse zege. “In de opwarmronden voelde de auto al zo goed. Hoe ik vooraan ben gekomen weet ik eigenlijk niet meer. Je zag soms helemaal niets maar ik kon toch om allerlei rijders heen slalommen. Eenmaal op kop had ik weer zicht.” Malvern had in deze barre omstandigheden vooral aan zijn kampioenschap gedacht. “Toen Lind er aan kwam heb ik niet alles gegeven en risico’s zoveel mogelijk vermeden. Vervolgens sloot Jongejans aan en aangezien hij veel meer ervaring heeft in de regen op Zandvoort was ik bang dat het moeilijk zou worden. Ik kon echter goed verdedigen en uiteindelijk weer een gaatje slaan”, aldus de man die dit weekend door het slecht scoren van Pye goede zaken deed voor het Brits kampioenschap.

480_blijdschap_rogier_nils_2_3821

Datzelfde deed Jongejans voor het Nederlands kampioenschap waarbij de Geva-rijder met zijn derde plaats algemeen het natuurlijk hoe dan ook fantastisch deed. “Ik wilde bij de start van plaats twee naar één maar dat werd van twee naar vier. Wat me verbaasde was dat die Engelsen zonder regenervaring op Zandvoort meteen zo hard gingen. Het enige voordeel dat zij hebben, is dat zij al meer met die nieuwe Dunlop banden in de regen hebben gereden. Ik pushte wel bij Malvern maar ik zag niets en wachtte eigenlijk op een foutje van hem, dat kwam echter niet.

480_strijd_nils_rogier_2_7777

Ik zag Nils komen maar hoefde niet al te hard te verdedigen om hem voor te blijven. Melroy Heemskerk had me op het hart gedrukt op tijd te remmen en te zorgen voor een hoge exit snelheid vanuit de bochten. Dat werkte perfect.” Vestergard reed als twaalfde gestart een weergaloze race en zette daarbij ook nog de snelste rondetijd op de klokken. “We hadden de juiste set-up voor de auto gevonden. Je zag af en toe helemaal niets en moest uit de slipstream komen om te zien waar je was. Rogier blokte goed. Als echte racer wil je natuurlijk altijd meer maar met deze uitslag ben ik tevreden en nog meer met de snelheid die we in de auto hadden zitten”, aldus de tevreden Deen. Met zijn 9de plaats was Schothorst de derde man op het NK-podium. Bij de start had ik er meteen een aantal te pakken. Ik zag niets en heb geen onnodige risico’s genomen, het was te gevaarlijk om aan te vallen. Voor me zag ik af en toe mensen van de baan gaan en dacht alleen maar, dat is weer een plekje. Jeroen Slaghekke zat vlak voor me, die reed erg sterk.”

480_lind_2_7703

Eurocup Lind
De European Formula Ford Cup werd uiteindelijk ook gewonnen door Lind. De jonge Deen won op basis van zijn betere rondetijd van de even hoog eindigende Cammish terwijl Malvern de derde plaats voor zich opeiste. Hopelijk krijgt zowel de Eurocup als de ronde om het Brits kampioenschap op Zandvoort volgend jaar een vervolg want meer dan geslaagd was het zeker. Ook de Engelse rijders waren zeer te spreken over het buitenlandse uitstapje. Alleen het tijdstip van race twee zou iets meer naar ‘prime time’ verschoven mogen worden, het veld verdiende het.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet