Formula Ford

Formule Ford: Ouderwets genieten van heftige strijd tijdens Masters (lang)


Deense regenkoningen
Lind was met zijn fabrieks Van Diemen niet te stoppen en passeerde meteen Malvern en lag daarmee achter Hill op twee. De jonge Deen vloog over het circuit en liep snel in op de leider. Uitremacties hoefde Lind echter niet te ondernemen want buiten het zicht van de camera’s kwam Hill met zijn achterwiel op de spekgladde witte lijn, schoot even naast de baan en viel terug naar een troosteloze 23ste plaats.

480_damon_hill_baalt_2_3688
Vader Damon Hill baalt na de terugval van zoon Josh.

Daarmee had Lind de leiding te pakken terwijl Pye na een voorzichtige start snel plaatsen aan het goedmaken was. Lind pakte meteen meters afstand terwijl Malvern Jongejans op zijn versnellingsbak krijgt. Op de vierde plaats moest Cammish terrein prijsgeven en werd gevolgd door Cook die op zijn beurt op de hielen werd gezeten door de snelste man van dat moment Vestergard.
 
480_cook_grind_2_220

Een inhaalpoging hoefde de als twaalfde gestarte Deen niet te ondernemen want Cook gleed naast de baan en elimineerde daarmee zichzelf. Vestergard was niet te stoppen en passeerde Cammish om vervolgens de jacht te openen op Jongejans.

480_lind_2_0862

Strijd om twee
Bij de vierde doorkomst was de volgorde dan Lind, Malvern, Jongejans, Vestergard, Cammish en Bernstorff. Slaghekke reed op een nette negende plaats net voor Schothorst. Een uitstekende race reed ook Van Dongen die als 19de gestart in de vijfde ronde de 12de plaats bezette.

480_malvern_rogier_2_9330

Achter de rug van een onaantastbare Lind ontspon zich een fraai gevecht om de tweede plaats tussen Malvern en Jongejans waardoor Vestergard snel kon aansluiten. Cammish kon op plaats vijf het hoge tempo van de Deen niet volgen en werd al snel bedreigd door Bernstorff en Buri terwijl in hun kielzog Schothorst het gevecht met Slaghekke aanging.

Jongejans op podium
Door het aandringen van Vestergard wist Malvern weer een gaatje te trekken en leek het gevecht om plaats twee in zijn voordeel te beslissen. Aan kop reed Lind echter foutloos en in beheerste drifts vergrootte de jonge Deen zijn voorsprong. Aanhaken is één maar inhalen is wat anders, dat bleek ook nu weer want het lukte Vestergard niet om zich langs Jongejans te werken die zijn derde positie met verve verdedigde. Direct achter de kop klommen Slaghekke, Schothorst en Van Dongen een plaatsje en bezetten daarmee de posities acht tot elf.

480_dongen_grind_2_0469

Helaas spinde de Zandvoorter even later van de baan en was daarmee zijn prachtige elfde positie kwijt. Slaghekke gaf zijn sterke Masters-optreden een vervolg door ook nog Buri te pakken en op te klimmen naar de zevende positie. Omdat er een auto op het rechte stuk van de baan schoot en op een gevaarlijke plaats bleef staan besloot de wedstrijdleiding de rode vlag uit te hangen. Daarmee was de negende doorkomst tevens de einduitslag en pakte Lind zijn eerste zege in het Brits kampioenschap, voor Malvern, Jongejans, Vestergard, Cammish, Bernstorff, Slaghekke, Buri en Schothorst. Met zijn zeer fraaie derde plaats scoorde Jongejans de maximale punten in het Nederlands kampioenschap, voor Vestergard en Schothorst. Hill wist zich nog op te werken naar de elfde plaats maar mocht als dubbele polesitter toch spreken van een verloren weekend. Datzelfde gold voor Pye die in race twee als 14de de finish passeerde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet