Formula Ford

Formule Ford: Ouderwets genieten van heftige strijd tijdens Masters (lang)


Over voor Pye
Gezien het extreem drukke programma van de Masters of F3 moesten de Formule Fords, net als alle ‘geluidsarme klassen’ hun kwalificatie op vrijdag afwerken. Met 33 auto’s op de baan was het weer ouderwets druk en dus vooral zoeken naar een vrije ronde. Zoals mocht worden verwacht leken de nationale rijders, Deense coureurs die Zandvoort al kenden en Engelsen die de Pinksterraces als voorbereiding meepakten in eerste instantie in het voordeel. Zo was de eerste snelle ronde met 1:45.8 voor Dennis Lind, de 17-jarige Deen die vorig seizoen ook tijdens de Masters op Zandvoort in actie kwam en toen al indruk maakte. Veel werd uiteraard verwacht van Scott Pye, winnaar van vier van de zes Britse races en die tijdens Pinksteren al indruk maakte met zijn pure snelheid. En juist Pye zorgde voor de eerste rode vlag door zijn Jamun Mygale in de grindbak van de S-Bocht te parkeren en omdat de nummer twee in de Britse titelstrijd nog geen tijd op de klokken had staan waren zijn podiumkansen voor het Masters-weekend meteen flink gereduceerd.Vijftien binnen één seconde
Nadat de sessie was hervat gingen de tijden verder omlaag en werd duidelijk dat de strijd om pole position op duizendsten van seconden zou worden beslist. Eerst was het Michel Florie vervolgens Josh Hill, dan weer Dennis Lind en Jake Cook. Maar op het beslissende moment was het toch de zoon van Damon Hill die bovenaan de lijst prijkte en het zelfs zo goed deed dat hij met zijn één na snelste ronde ook de pole voor race twee pakte. Het verschil tussen de top vijftien was echter niet meer dan één (!) seconde. Helaas was de 16de positie voor Pieter Schothorst. Het Nederlandse talent dat het de Engelse toppers Hill en Pye tijdens de Pinksterraces zo lastig maakte baalde dan ook stevig. “Ik was op weg naar een tijd die achteraf goed was voor een plaats op de eerste rij toen ik bij Bos Uit vol in de remmen moest voor een langzaam rijdende Dan de Zille. Heel jammer, maar het is een prachtig veld en het wordt zeker leuk.”

480_jongejans_blij_kw_1329
Rogier Jongejans blij en verrast tegelijk met zijn tweede startplaats voor race twee.

Sterk tweede
Beste Nederlander was de klassementsleider van het Nederlands kampioenschap, Rogier Jongejans. Voor de eerste race mocht de Geva-rijder vanaf de zesde plaats vertrekken, maar nog veel indrukwekkender was zijn tweede startplaats voor race twee. “Het waren echt geen perfecte ronden. Ik kon op een gegeven moment om de problemen heen rijden, liet een gaatje vallen en had twee vrije ronden. Het verschil tussen mijn snelste en één na snelste tijd was maar 0,01 seconde terwijl dat bij anderen soms meer dan 0,1 seconde was. Dat maakte het verschil in de startplek voor race twee.” Michel Florie was met een negende plek de tweede landgenoot direct gevolgd door Jack Swinkels.

480_schouten_knap_kw_1232
Bas Schouten krijgt de laatste aanwijzigingen van oud kampioen Simon Knap.


Ronduit indrukwekkend was de 13de tijd van Bas Schouten, het 15-jarige talent dat na snelle tijden tijdens de vrije training besloot om zijn Formule Ford-debuut wat te vervroegen. De Provily-rijder hield zich in het sterke veld met een tijd van 0,6 seconden achter de pole position uitstekend staande.

480_kw_FF_Schouten
(foto: Justin van Densen)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet