NASCAR

NASCAR: Vierde seizoenszege voor Denny Hamlin in Pocono

JGR-coureur Denny Hamlin boekte in Pocono zijn vierde seizoensoverwinning. Terwijl Hamlin en zijn teamgenoot Kyle Busch de strijdbijl van de All Star Race enkele weken geleden alweer begraven hadden, namen hun rivalen die weer eens flink op. Na de wedstrijd vielen er harde woorden tussen Joey Logano en Kevin Harvick.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

hamlin_pocono
Vierde zege voor Denny Hamlin dit seizoen.Hamlin hield het hoofd koel
Met de finishvlag in het vooruitzicht zag Hamlin de wedstrijd in de allerlaatste meters geneutraliseerd worden door een crash van Kevin Harvick en Joey Logano. Harvick eindigde nog als vierde en Joey Logano als 11e. Toen het startveld voor de tweede maal richting finish sprintte werden Kasey Kahne, Martin Truex Jr, Ryan Newman, Mark Martin, Jeff Gordon, Elliott Sadler en Marcos Ambrose bij een gigantische crash op de “backstretch” uitgeschakeld. Deze crash werd veroorzaakt door A.J. Allmendinger, die ook eerlijk toegaf dat het zijn fout was hoewel hij zijn lijn verdedigde. De gemoederen liepen hoog op. Kasey Kahne: “Ik praat nooit veel met AJ maar ik weet dat dit nu zeker wel het geval zal zijn” Tony Stewart nam zijn racende collega’s aardig onder vuur. “Het racen bij een herstart was idioot. In een professionele raceseries zoals dit heb ik nog nooit zo’n slecht niveau gezien. Mocht er iemand voor de volgende wedstrijden van plan zijn om dit te herhalen dan beloof ik hem dat ik voor een hoogtepunt zal zorgen waar nog lang over nagesproken zal worden” zo waarschuwde hij.

Vanwege regenval ondervond de wedstrijd enkele uren vertraging. Vooral in de beginfase maakten Clint Bowyer, Denny Hamlin en Kyle Busch de dienst uit. Na de allerlaatste herstart was er ditmaal geen confrontatie tussen de beide JGR-coureurs Hamlin en Busch. Denny Hamlin: “Met de finish in het vooruitzicht is het niet prettig als er geneutraliseerd moet worden. Je weet nier op welke lijn je moet herstarten. En zowel Kyle Busch als Tony Stewart zijn natuurlijk erg goed in dit soort situaties. Ik hou er wel van om op deze manier te winnen, want je moet die overwinning echt verdienen.” Met nog ruim 30 ronden te gaan nam Hamlin eigenlijk definitief de leiding. Bij de neutralisaties was vooral de brandstofstrategie van JGR-Racing perfect. Crewchief Mike Ford: “Je wilt niet graag je positie op de baan opgeven maar je weet gewoon dat je naar binnen moet komen.” Regerend kampioen Jimmie Johnson reed eindelijk weer eens een goede wedstrijd en eindigde als vijfde.

pocono_start
Dreigend begin van de wedstrijd in Pocono.

Uitslag:
1. Denny Hamlin Toyota 204 ronden
2. Kyle Busch Toyota 204 ronden
3. Tony Stewart Chevrolet 204 ronden
4. Kevin Harvick Chevrolet 204 ronden
5. Jimmie Johnson Chevrolet 204 ronden
6. Kurt Busch Dodge 204 ronden
7. Jeff Burton Chevrolet 204 ronden
8. Juan Pablo Montoya Chevrolet 204 ronden
9.Clint Bowyer Chevrolet 204 ronden
10. A.J. Allmendinger Ford 204 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet