DTM

DTM: Drievoudige Mercedes-zege op Lausitz

Mercedes-Benz heeft een drievoudige overwinning behaald tijdens de derde DTM-race van het seizoen op de EuroSpeedway Lausitz. Voor in totaal 78.000 bezoekers zegevierde Bruno Spengler, waarmee hij zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het kampioenschap wist uit te breiden. De Canadees, die sinds Norisring 2007 niet meer had gewonnen, werd in de uitslag gevolgd door zijn merkgenoten Paul Di Resta en Jamie Green. De Brit was daarmee de best geklasseerde rijder in een 2008-auto.

Tekst: René de Boer

De DTM-race op de zonovergoten EuroSpeedway bood volop spektakel. Al direct na de start ging het mis: Prémat verloor de controle over zijn auto en nam daarbij uitgerekend zijn merkgenoot Mattias Ekström en Mercedes-rijder David Coulthard mee. Voor Prémat en Ekström was de race ter plekke over, Coulthard kon na een pitstop nog even doorrijden, maar hield het uiteindelijk ook voor gezien.

Vooraan het veld leidde de van pole gestarte Di Resta bijna de gehele wedstrijd, maar een probleem met het linker achterwiel tijdens de tweede verplichte pitstop kostte de Schot een nagenoeg zekere overwinning. Di Resta kwam achter Bruno Spengler weer de baan op en in deze volgorde reden de twee Mercedes-coureurs over de eindstreep. Voor Spengler was het een perfect verjaardagscadeautje voor zijn vriendin Franziska Nickoleit, die vandaag jarig was. Jamie Green, die met zijn 2008-auto al het hele weekeinde tot de snelsten behoorde, eindigde als derde. Voor Mercedes is de Lausitzring traditioneel goed: het merk won er nu negen van de elf DTM-races die er sinds 2000 plaatsvonden en is er sinds september 2005 ongeslagen.

Mike Rockenfeller was op de vierde plaats de best geklasseerde Audi-coureur, gevolgd door Gary Paffett, Martin Tomcyzk, Susie Stoddart en Timo Scheider. Voor Susie Stoddart betekende haar zevende plaats tevens haar eerste kampioenschapspunten in de DTM – en dat in haar vijfde seizoen in de serie… Nou ja, Ralf Schumacher wacht dit seizoen in ieder geval nog steeds op zijn eerste punten. De Duitser werd ditmaal negende.

Uitslag:
1. Bruno Spengler (Can), AMG Mercedes C-Klasse, 52 r. in 1.12:32,740
2. Paul Di Resta (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, op 4,542
3. Jamie Green (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, op 5,325
4. Mike Rockenfeller (Dui), Audi A4 DTM, op 8,350
5. Gary Paffett (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, op 12,358
6. Martin Tomczyk (Dui), Audi A4 DTM, op 15,288
7. Susie Stoddart (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, op 17,105
8. Timo Scheider (Dui), Audi A4 DTM, op 26,430

Stand na 3 races:
1. Bruno Spengler, 26 punten
2. Paul Di Resta, 17
3. Gary Paffett, 16
4. Mattias Ekström, 13
5. Jamie Green, 12
6. Mike Rockenfeller, 12

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet