Supercar Challenge

DSC: Derwin Belt pakt overwinning derde race Masters

100606_belt1

Derwin Belt heeft toch nog een overwinning kunnen behalen tijdens de RTL GP Masters of Formula 3. Gestart vanaf de zevende positie pakte de Saker-coureur in de 35 minuten durende race de volle winst. Tweede werd Diederik Sijthoff in de Marcos Mantis voor Pieter van Soelen in de BMW E46 M3 GTR. In de Sport-divisie ging de overwinning naar Richard van den Bos en Bert van der Zweerde, voor Koen Bogaerts en Mark van der Aa. Rob Nieman bekroonde zijn sterke race met een podium door op de derde plaats te finishen.

Tekst en foto's: DSC

100606_bovenbalk1

Pieter van Soelen had een goede start van de race en kon zijn eerste positie goed vasthouden. Achter Van Soelen vormde zich in de eerste bochten meteen een treintje met Robin Monster, Diederik Sijthoff en Derwin Belt. Belt had een goede start want hij was vanaf de zevende positie meteen doorgeschoten naar de vierde plek.
De als tweede gestarte Robin Monster zag een goede klassering in de eerste ronde al aan zijn neus voorbij gaan. “Ik werd in de Mastersbocht aangetikt door Diederik Sijthoff”, aldus Robin Monster na afloop. “Het was maar een licht tikje en ik dacht dan ook dat er niks aan de hand was. In de volgende bocht naar links brak mijn auto echter uit en bleek mijn band lek te zijn.” Monster moest hierdoor meteen de pitstraat opzoeken waarna hij achteraan het veld kon aansluiten. Uiteindelijk finishte de RIWAL Seat Leon SuperCopa op de negende positie in zijn klasse.

100606_soelen1

Om de eerste plek ontstond daarna een spannend gevecht tussen Pieter van Soelen, Diederik Sijthoff en Derwin Belt. Van Soelen had ronde na ronde de hete adem van Sijthoff in zijn nek en deed uitermate zijn best om zijn eerste positie te verdedigen. Toch kon Van Soelen zijn eerste positie niet vasthouden, want in de zesde ronde profiteerde Sijthoff bij het uitkomen van de Arie Luyendijk bocht van de slipstream van Van Soelen waarna de Marcos-coureur in de Tarzanbocht aan de BMW van Van Soelen voorbij kon steken.
Achter de top drie vochten Helmert-Jan van der Slik en het duo Furth/Fontijn een spannend gevecht uit om de vierde plaats. Contact werd zelfs niet geschuwd, want na een inhaalpoging van de BMW van Furth en Fontijn bij het insturen van de Tarzanbocht raakten beide bolides elkaar waardoor Van der Slik door het grind schoot. De equipe van Furth en Fontijn kreeg voor deze actie een drive-through penalty en verloren hiermee meerdere posities.

100606_sijthof1

Van Soelen en Sijthoff verloren bij de pitstop de koppositie aan Derwin Belt omdat Belt door zijn geringe resultaatseconden minder lang hoefde stil te staan dan zijn concurrenten. Bovendien was Helmert-Jan van der Slik op de tweede positie komen te liggen.
Van der Slik leek dan ook af te stevenen op een podiumplaats, maar zag die in de slotfase letterlijk in rook opgaan. “In het midden van de race werd de Marcos in de Tarzanbocht aangetikt door de BMW van Peter Furth en Peter Fontijn. Later vielen we uit met waarschijnlijk een kapot differentieel. Die kan dus bij het incident in de Tarzanbocht een tik gekregen hebben. Enorm balen dit”, aldus het team na afloop.
Door het uitvallen van Van der Slik schoven Diederik Sijthoff en Pieter van Soelen nog een positie op. Zij eindigden dus beide op het podium, achter overwinnaar Derwin Belt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet