Formido Swift Cup

Swift Cup: Niels Kool pakt zege en herovert koppositie klassement

480_kool_wint_3288

Met een gedegen zege in de tweede weekendrace van de Formido Swift Cup, heeft Niels Kool de leiding in het tussenklassement heroverd op Niels Langeveld. Laatstgenoemde finishte op een goed bezocht Circuit Park Zandvoort achter Dennis van de Laar (2de) en de sterk rijdende rookie Sven Snoeks (3de).

Tekst: Marc Kok
Foto's: Gerrie Hoekstra

480_start1_swift_3233

480_start_swift_3242

Tijdens de start van de tweede weekend-race mag Sven Snoeks dankzij het reversed grid-systeem vanaf poleposition vertrekken. Hij was de nummer 8 van de eerste manche van afgelopen vrijdag. Snoeks hoopt op een betere start dan tijdens Pinksteren, toen hij vanaf startpositie 2 samen met polesitter Bart van Os een gigantische jumpstart maakte. De 19-jarige Zwaanshoeker blijft nu wel lang genoeg staan. Eigenlijk ietsje te lang zelfs, want Niels Kool pakt vanaf startplek 2 bij de Tarzanbocht direct de kop.

480_start_swift_achter_3245

480_crash_hesse_5682
Foto: Tim Böhme

Snelle crash
Bij de Gerlachbocht gaat het vervolgens mis. Mike Hesse en Marcel van de Maat raken elkaar. Hesse knalt vervolgens linksaf hard tegen de vangrail en ook Van de Maat heeft veel schade. Steijn Schothorst wijkt uit, maar wordt daarbij geraakt door Laura Katsma die op haar beurt om Van de Maat wilde sturen. Hierdoor komt Schothorst in een spin. Hij kan wel verder, maar ligt direct achteraan. Voor Laura Katsma is de race echter ten einde. De manager van Mike Hesse moet naar Race Control om zich te verantwoorden voor de crash.

Safetycarsituatie
De andere Suzuki’s racen door. Het veld wordt echter aan het eind van de eerste ronde opgevangen door de safetycar. Niels Kool heeft de kop, terwijl ook Dennis van de Laar poleman Sven Snoeks voorbij is voor plek 2. Snoeks is de nummer 3. Hij wordt gevolgd door de snelle Swift-routiniers Marcel Dekker (4de), Niels Langeveld (5de) , Marth de Graaf (6de) en Peter Schreurs (7de). Nieuwkomers Bart van Os (8ste) en Jelle Beelen (9de) en de Duitser Jörg Obluda (10de) completeren de toptien.

480_douma_3271

Superstart Sandra Douma
Sandra Douma maakt vandaag haar rentree als coureur. Vanwege het ontbreken van haar geblesseerde rijder Jos Veldboer, is ze als gastrijder actief. Sandra , als 22ste gestart, is geweldig op weg. De vice-kampioene van het Formido Swift Cup-seizoen 2008 komt na de openingsomloop reeds als 11de door.

Problemen Maaike de Wit
Tijdens de safetycarsituatie staat plotseling de Suzuki van Maaike de Wit stil op de baan. Maaike, die 12de ligt, komt de auto uit en vraagt hulp aan de marshals. De sleepwagen zorgt dat haar Suzuki ‘netjes’ langs de kant geparkeerd wordt. Het betekent wel einde race voor de Certainty-coureur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet