Diversen

Column: Terugblik 2005 René de Boer


Jong talent en oude garde

 Jos Verstappen

Het is te hopen dat voor Verstappen het succes nu eindelijk komt

Het beste nieuwe initiatief van 2005 vind ik zonder meer de nieuwe A1 Grand Prix-serie, waarvan ik inmiddels een drietal races heb mogen bezoeken. Een goede sfeer, fraaie show en een goed doordacht concept. Alleen is het te hopen dat voor Jos Verstappen en het Nederlandse team nu eindelijk eens de gewenste resultaten komen. Waar de A1 een mix is van jonge talenten (nou ja, soms zelfs niet eens talenten) en wat meer oudgedienden, blijkt de echte oude garde het racen ook nog niet verleerd te zijn, zoals blijkt bij de nieuwe Grand Prix Masters-serie. Een voorproefje hadden we bij de DTM op de Norisring, waar grootheden als Prost, Mansell, Scheckter, Fittipaldi en motorfietskampioenen Cecotto en Doohan in actie kwamen. Het van nabij werken met deze mensen was ook een aparte en nieuwe ervaring, en gaf een duidelijk beeld van de verschillende persoonlijkheden…

Jammer
Jammer was in 2005 het niet doorgaan van de DTM-races in Avignon en Moskou, het niet totstandkomen van de deelname van MG en het eind voor de DTM-campagne van Opel. Droevige momenten waren er vooral in de rallywereld, met het verscheiden van oud-wereldkampioen Richard Burns, navigator Michael Park en journalist David Williams. Met name het volstrekt onverwachte overlijden van Williams, die ik goed kende, deed me weer eens beseffen dat we allemaal mensen van een dag zijn, dat we dankbaar mogen zijn voor de mogelijkheden die we krijgen, en dat we daarvan ook zo goed mogelijk gebruik moeten maken.

Spannende plannen
Voor het komende jaar loopt de agenda alweer langzaam vol. In januari traditioneel veel wintersport: Vierschansentoernee skispringen voor De Telegraaf en Spits, natuurlijk de Hahnenkammrennen in Kitzbühel, maar ook de Autosport-show in Birmingham, dan in maart de Salon van Genève en, als het allemaal doorgaat, opnieuw een week in de VS voor de A1 Grand Prix op Laguna Seca en de 12 Uur van Sebring, en dan wordt het alweer tijd voor een nieuw DTM-seizoen. Waarin we, als de voortekenen niet bedriegen, wel weer ‘ns een landgenoot in actie zouden kunnen zien. Houd deze kolommen in de gaten!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet