Diversen

Column: Terugblik 2005 René de Boer


Jugendstil in Riga

 Audi Type P

Audi Type P uit 1934 in Riga

Interessante reisbestemmingen waren er dit jaar ook weer legio. Zo was ik medio juni, vier dagen voor mijn verhuizing naar het Duitse Kevelaer, voor het eerst in Letland. In de hoofdstad Riga mocht ik rijden met de Audi Type P uit 1934, die door de specialisten van het plaatselijke automuseum geheel gerestaureerd is. In het centrum van de stad is nog heel wat fraaie Jugendstil-architectuur te vinden, een perfecte achtergrond voor een fraaie reportage in Audi Magazine. In het kader van mijn PR-activiteiten voor Opel reisde ik met de DTM onder andere naar Istanboel. Ook wel een interessante stad en een heel fraai circuit, maar er moet op velerlei terrein nog wel heel wat gebeuren voordat Turkije op hetzelfde niveau als de huidige EU-lidstaten is.

Bling-bling in Doebai

 Doebai sfeer

Doebai bij nacht, op de achtergrond het beroemde "Burj al Arab"-hotel

Een nieuwe ervaring was ook het bezoek aan Doebai (volgens de officiële Nederlandse spelling toch echt met oe) in december. Wat een bedrijvigheid daar! Alle bouwkranen die vorig jaar nog in Sjanghai stonden, staan volgens mij nu in de Emiraten! Geld speelt geen rol, het kan allemaal niet groot, duur, luxe en gek genoeg zijn. Wat te denken van één van de grootste skibanen ter wereld, middenin de woestijn? Een bezoek aan de lokale autoshow was ook een openbaring: nog nooit zoveel “streched limo’s” bij elkaar gezien, maar wel een hoog “bling-bling”-gehalte.

 Streched limo

"Streched limo's" waren in Doebai aan de orde van de dag, ook bij de A1-Grand Prix-race

Dure sportwagens deden het er goed: Victor Muller deed er goede zaken met Spyker en ook de Duitse sportwagen Gumpert Apollo stond er in het middelpunt van de belangstelling. Daar had ik een paar weken eerder al mee mogen rijden, ook een waanzinnige ervaring. De 650 pk en het lage gewicht maken er een pure raceauto van. Indrukwekkend!

 Apollo
Indrukwekkende ervaring in de Gumpert Apollo
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet