DTM

DTM: Paul Di Resta start op pole

Voor de derde maal in zijn loopbaan vertrekt Mercedes-Benz-coureur Paul Di Resta vanaf de pole-position voor een DTM-race. In de kwalificatie op de EuroSpeedway reed de Schot in de vierde en beslissende heat van de shoot-out de snelste tijd. Zijn merk- en teamgenoot Bruno Spengler vertrekt vanaf de tweede plaats, gevolgd door Audi-coureur Mattias Ekström. De snelste rijder met een auto uit 2008 was Jamie Green, die de vierde startplaats voor zich opeiste. Ook David Coulthard deed het goed: in zijn derde DTM-kwalificatie reed de Schot de achtste tijd.

Tekst: René de Boer

In de eerste sessie reed Jamie Green de snelste tijd, gevolgd door Spengler, Di Resta en Prémat. Ralf Schumacher leverde opnieuw een teleurstellende prestatie: de Duitse oud-Formule 1-coureur eindigde als 17e en voorlaatste en blijkt opnieuw het tempo in de DTM gewoon niet te kunnen bijbenen, 2009-auto of niet. „Ik heb er zo langzamerhand ook geen woorden meer voor“, verzuchtte commentator en oud-coureur Manuel Reuter op de Duitse televisie.

Ook in de tweede heat was een Mercedes-Benz-coureur de snelste: Spengler voor Di Resta en Ekström. Ditmaal strandden twee coureurs met een 2009-auto: zowel Martin Tomczyk als Gary Paffett slaagden er niet in om de derde heat te bereiken. David Coulthard daarentegen wel, hij mocht voor het eerst in zijn nog korte DTM-loopbaan deelnemen aan ‘Q3’, zoals dat in DTM-termen heet.

In die ‘Q3’ reed Green de snelste tijd, voor Spengler, Ekström en Di Resta. Dat waren ook de mensen die in de laatste sessie over één vliegende ronde de verdeling van de eerste vier startplaatsen zouden gaan uitmaken. Green leek, met zijn lichtere 2008-auto, met snelste tijden in de eerste en tweede sector riant op weg naar pole, maar ging op het laatste gedeelte van de baan bij het uitkomen van de Apcoa-bocht bijna dwars en verloor daarmee ruim twee tienden van een seconde. Dat betekende dat hij genoegen moest nemen met de vierde plaats, terwijl Paul Di Resta vanaf pole mag vertrekken.

Uitslag:
1. Paul Di Resta (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, 1:18,772
2. Bruno Spengler (Can), AMG Mercedes C-Klasse, 1:18,807
3. Mattias Ekström (Zwe), Audi A4 DTM, 1:18,973
4. Jamie Green (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, 1:19,024
5. Mike Rockenfeller (Dui), Audi A4 DTM
6. Timo Scheider (Dui), Audi A4 DTM
7. Alexandre Prémat (Fra), Audi A4 DTM
8. David Coulthard (GBr), AMG Mercedes C-Klasse

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet