Formula Renault 2.0

Eurocup Formule Renault 2.0: Daniel de Jong neemt sportieve revanche in Brno

Dit weekend wordt de derde ronde van de World Series by Renault verreden op het Tsjechische circuit van Brno. Onder warme weersomstandigheden werden vandaag zowel de kwalificatie alsmede de eerste wedstrijd verreden.

Terwijl de kwalificatie pas net onderweg is schiet Venturini hard van de baan. Het lijkt erop dat de wedstrijdleider zich niet echt raad weet met de situatie, want na een gele vlag situatie in de betreffende bocht volgt er later een zogenaamde ‘full yellow’, waarna na enige tijd de sessie alsnog wordt stilgelegd middels een rode vlag. De kwalificatie is dan echter al ruim 11 minuten onderweg en slechts een handvol rijders hebben een rondetijd kunnen neerzetten.

03110804_218_dejong

Waneer de kwalificatie weer wordt hervat kiezen alle rijders massaal het asfalt. Daniël de Jong laat zien in goede vorm te zijn en klokt een rappe tijd van laag in de 1:55; goed voor de voorlopige pole. Niet veel later schiet De Jong van de baan; marshals helpen hem en duwen zijn auto de baan weer op. De wedstrijdleider is hier echter niet van gecharmeerd en besluit dat alle rondetijden van De Jong worden afgenomen. De rijder van MP Motorsport ziet zijn pole dan ook in rook opgaan en zal de eerste wedstrijd vanaf de laatste positie moeten aanvangen. De pole gaat uiteindelijk naar Arthur Pic van Tech 1 racing.

Nog dezelfde middag wordt de eerste manche van het weekend verreden. Pic komt prima van zijn startpositie en pakt de leiding. Minder soepel verlopen de zaken voor Weckström en Oakes. Beide rijders raken elkaar kort na de start en moeten met de nodige schade opgeven. De safety car komt de baan op, zodat de marshals de brokstukken kunnen opruimen. Ondertussen blijkt dat Daniël de Jong goede zaken heeft gedaan: in de eerste ronde is hij van positie 20 naar de 10e plaats gereden.

Na twee ronden komt de safety car binnen en wordt de wedstrijd hervat. De herstart verloopt meer dan soepel voor Arthur Pic en hij slaat direct een gat naar directe achtervolgers Kout en Bacheta. De Jong dringt op dat moment al flink aan bij Hylkema en weet zijn landgenoot niet veel later te passeren. De volgende prooi van De Jong is Hugo Valente en een ronde later heeft de Nederlander ook hem verschalkt.

Voorin het veld is de situatie ongewijzigd: Pic leidt de dans, voor Kout en Bacheta. Achter dit drietal knokken Korjus en Vainio om de vierde positie. Een gevecht dat in de slotfase van de race in het voordeel van Korjus wordt beslist. Op dat moment zet Daniël de Jong alles op alles om zijn auto voorbij die van Olivé te wurmen, maar De Jong moet bij het vallen van de vlag genoegen nemen met een verdiende achtste positie. De winst gaat naar Artur Pic, die het podium deelt met Kout en Bacheta. Bart Hylkema finisht op de negende stek en scoort hiermee eveneens waardevolle punten.

Uitslag race 1 – Eurocup Formule Renault 2.0
Brno – zaterdag 5 juni 2010

1. Arthur Pic, 14 ronden in 28:29.676
2. Adam Kout, op 6.568
3. Luciano Bacheta, op 6.846
4. Kevin Korjus, op 7.101
5. Aaro Vainio, op 8.101
8. Daniël de Jong, op 12.861
9. Bart Hylkema, op 13.322
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet