Supercar Challenge

DSC: Van Soelen wint na spannend gevecht met Monster en Sijthoff

soelen1

Pieter van Soelen is er in geslaagd om de tweede wedstrijd van de Dutch Supercar Challenge tijdens de RTL GP Masters of Formula 3 op zijn naam te schrijven. In de 35 minuten durende wedstrijd reed de BMW-coureur een snaarstrakke wedstrijd waardoor hij zijn concurrentie het nakijken gaf. Bovendien kreeg Diederik Sijthoff, tot aan de pitstops koploper in de wedstrijd, een drive-through omdat hij tijdens de pitstops te kort had stilgestaan. Sijthoff viel hierdoor terug tot de derde positie, achter Ferry Monster in de RIWAL Seat Leon SuperCopa. In de sport-divisie kregen Richard van den Bos en Bert van der Zweerde de overwinning in de schoot geworpen nadat teamgenoten Bogaerts en Van der Aa een drive-through kregen voor een te korte pitstop. Aart Bosman eindigde in deze divisie op de derde plaats.

Tekst en foto's: DSC

bovenbalk21

sijthof11

Diederik Sijthoff had een goede start van de race en kon de eerste ronden zijn concurrenten goed voorblijven. Ook Ferry Monster had een goede start, want hij kon achter Sijthoff op de tweede positie aansluiten. Peter Furth en Peter Fontijn, die op vrijdag nog op de derde positie eindigden, hadden geen goede start van de race en vielen ver terug. “De auto bleef in zijn tweede versnelling hangen, waardoor iedereen ons voorbij kon steken”, aldus de BMW-coureur na afloop.

Pieter van Soelen, die na de race op vrijdag al aangaf in de sprintraces op zaterdag en zondag vol in de aanval te willen gaan, kwam zijn belofte in deze race na. Na zijn goede start kon de coureur van JR Motorsport al snel aansluiten achter Ferry Monster en het kostte Van Soelen weinig moeite om deze Seat Leon SuperCopa te verschalken. Hierna kon Van Soelen zelfs het gat naar koploper Sijthoff dichtrijden. Tot aan de pitstops reden Van Soelen en Sijthoff bumper aan bumper, maar Sijthoff bood goed weerstand waardoor Van Soelen geen kans kreeg om voorbij te steken.
Na de pitstops was Van Soelen teruggevallen naar de derde positie net achter Ferry Monster. Deze positie werd na enkele minuten automatisch de tweede positie, omdat Diederik Sijthoff een drive through kreeg voor een te korte pitstop. “Het team stuurde me een halve seconde te vroeg weg”, aldus de balende Sijthoff na afloop.

monster1

In de slotfase van de wedstrijd ontstond er nog een spannende strijd om de overwinning tusen Ferry Monster en Pieter van Soelen. Van Soelen leek sneller, maar Monster kon zich rondenlang goed breed maken waardoor Van Soelen veel moeite had om voorbij te steken aan de Seat Leon SuperCopa. Toch slaagde Van Soelen er in een van de laatste ronden nog in om een gaatje te vinden bij Ferry Monster waardoor Van Soelen zijn sterke race met een overwinning kon bekronen. Diederik Sijthoff eindigde na zijn drive-through op de derde positie.

In de Sport-divisie had Mark van der Aa in de BMW 1-serie van JR Motorsport een goede start. Van der Aa kon bij de start meteen voorbijsteken aan concurrent Van den Bos en kon in de eerste ronden zijn voorsprong gestaag uitbouwen. Ook Ron Braspenning had een goede start van de race, want hij schoof meteen door naar de derde positie. Rob Nieman, als derde gestart, viel op zijn beurt terug tot de vijfde positie achter Lotus-coureur Aart Bosman.

bosman1

Tussen Nieman en Bosman ontstond een spannend gevecht. Nieman zette Bosman daarbij flink onder druk, maar Bosman liet zich niet kennen en kon voorkomen dat Nieman voorbij kon steken aan zijn Lotus.
Na de pitstops was de BMW van equipe Braspenning teruggevallen tot de vijfde positie. “Eline stapte tijdens de pitstops droog in de auto, ze had dit weekend nog geen meter gereden”, aldus Ron Braspenning na afloop. “De eerste ronden moest ze dan ook nog erg wennen waardoor ze wat terugzakte. Maar daarna heeft ze een goede race gereden, ik ben erg trots op haar!”

koenbogaertsvdaa1

Bogaerts en Van der Aa leken na de pitstops op een zekere overwinning af te stevenen, ware het niet dat zij te kort stil hadden gestaan bij hun pitstop. Hierdoor kregen zij een drive-through, wat ze teruggooide tot achter de BMW van Richard van den Bos en Bert van der Zweerde. Zij kregen hiermee de overwinning in de schoot geworpen, en Bogaerts en Van der Aa bleven steken op de tweede positie. Aart Bosman kon na de pitstops zijn derde positie veilig stellen omdat Rob Nieman door zijn podium op vrijdag resultaatseconden aan zijn broek had gekregen. Nieman bleef met zijn Renault Clio dus steken op de vierde positie, net buiten het podium.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet