GT

FIA GT: Lotus met Exige GT3 in FIA GT3-kampioenschap

Lotus is gestart met de voorbereidingen om met een Lotus Sport Exige GT3 deel te nemen aan het nieuwe Europese FIA GT3-kampioenschap. Begin december heeft Lotus een prototype van de auto voorgesteld tijdens de traditionele jaarlijkse FIA GT Championship presentatie in Monte Carlo. Een dag later heeft Lotus de Sport Exige GT3 onder het toeziend oog van FIA-officials voor het eerst goed aan de tand gevoeld op het circuit van Paul Ricard in Zuid Frankrijk; de eerste stap om hem raceklaar te maken voor het nieuwe kampioenschap.

Tekst en foto: PR

In het FIA GT3-kampioenschap, dat in 2006 van start gaat, strijden auto’s met een gelijkwaardige vermogen-/gewichtsverhouding tegen elkaar. Het zijn bovendien auto’s die rechtstreeks afstammen van straatversies. De Lotus Sport Exige GT3 is ontwikkeld door Lotus Sport, de autosportafdeling van Lotus, en is afgeleid van de Lotus Exige coupé. Met een gewicht van slechts 750 kg is de GT3-uitvoering het bewijs van Lotus’ bekende bedrijfsfilosofie: prestaties dankzij een lichtgewicht concept. De auto is uitgerust met een raceversie van de 1.8 2ZZ-GE VVTL-i motor met een Roots supercharger en een air-to-air intercooler. De motor, die is gekoppeld aan een sequentiële zesversnellingsbak, levert 289 pk bij 7.800 tpm.

 _____________


“Tijdens de eerste officiële test, op een natte baan van Paul Ricard, bereikte de Lotus Sport Exige GT3 met aan het stuur fabriekscoureur Gavin Kershaw een topsnelheid van 345 km/u,” aldus Willem van der Kooi van Van der Kooi Sportscars, de Nederlandse Lotus-distributeur. “Zelfs ‘op nat’ was hij al behoorlijk sneller dan een aantal concurrenten die met slicks op een droge baan reden. De resultaten naar aanleiding van de eerste test zijn dan ook zonder meer veelbelovend te noemen.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet