IndyCar

IRL: Tweede zege Dario Franchitti op Indy. Zware crash Conway (met film)

In de 94e editie van de Indy 500 drukten vooral de teams van Ganassi Racing en Team Penske hun stempel op de wedstrijd. Maar bij zowel Team Penske als Ganassi Racing werden fouten gemaakt.Andretti Autosport-coureur Tony Kanaan reed een indrukwekkende wedstrijd maar zijn optreden bleef helaas onbeloond.Dario Franchitti won de Indy 500 voor de tweede maal terwijl de wedstrijd in de laatste ronde overschaduwd werd door een zware crash van Mike Conway. Het team van Chip Ganassi is het eerste team dat zowel de Daytona 500 als de Indy 500 in hetzelfde jaar wint.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s IRL, Honda Racing USA


Mike Conway crasht in de laatste ronde


franchitti_indy_race_2010
Na 2007 een tweede Indy zege voor Dario Franchitti op Indianapolis.


Penske-Ganassi duel
De beide Penske Dallara’s van Helio Castroneves en Wil Power namen direct de leiding, maar moesten die al na één ronde aan Dario Franchitti afstaan. Een crash van Davey Hamilton zorgde ervoor dat er al in de openingsronde geneutraliseerd moest worden. Davey Hamilton had weinig lovende woorden voor Tomas Scheckter die de aanleiding gaf. Franchitti nam bij de eerste herstart direct de leiding gevolgd door de Penske Dallara’s, Alex Tagliani, Ryan Briscoe, Ed Carpenter en Tomas Scheckter. Na een touché met de muur zorgde Bruno Junqueira na zeven ronden al voor de tweede neutralisatie. Ook voor de Braziliaan was de wedstrijd definitief over.

Na 20 ronden begon de strijd tussen Ganassi en Penske zich te ontwikkelen. Dario Franchitti nam wat afstand van Wil Power en Helio Castroneves. Daarachter volgden Alex Tagliani, Rafael Matos, Scott Dixon, Ryan Briscoe, Ed Carpenter, Townsend Bel en Tomas Scheckter. Andretti Autosport-coureurTony Kanaan, die vanaf de achterste startrij begonnen was bevond zich inmiddels in 16e positie.

Blunder bij Penske
In de 31e ronde nam Wil Power de leiding van Dario Franchitti over. Kort daarop begonnen de meeste deelnemers aan hun reguliere pitstops.. Bij die eerste stop troefde Dario Franchitti Penske-coureur Wil Power duidelijk af. Omdat de refuelling bij Wil Power voor Penske-begrippen wel erg slordig verliep moest er geneutraliseerd worden. Andermaal zat er een slang niet goed vast aan de auto. Het riep herinneringen op aan 2006 toen ditzelfde bij Sam Hornish Jr. gebeurde. Hornish Jr. won toen alsnog de wedstrijd. Power kwam voor een extra check-up binnen en viel naar de 25e plek terug. Behalve het feit dat Tony Kanaan langzaam aansluiting met de koplopers vond veranderde er in de kopgroep weinig. Omtrent de 60e ronde bevond Simona de Silvestro zich als beste vrouwelijke deelnemer in 17e positie.

twoseater_pacecar
Een twoseater pace-car in de openingsronde.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet