Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Dubbelzege McLaren na blunder Red Bulls


Volle pond voor McLaren
De McLaren rijders waren uiteraard zeer tevreden met de dubbelzege. “Het was een spannende race. We wisten dat we een goede racesnelheid hadden en de Red Bulls konden bijblijven. Ik was goed op weg, maar verloor bij de stop helaas een plaats aan Vettel. Toen had ik dus double trouble, maar gelukkig schakelden de twee elkaar uit. Aan het einde van de race had ik nog een faire strijd met Jenson. Hij pakte mij maar gelukkig kon ik de positie weer terugpakken.”

hamilton_3

Teamgenoot Button had ook genoten van zijn enerverende race. “In de openingsfase had ik al een mooi gevecht met Schumacher en in de slotfase was het nog leuker met Lewis. Ik opende de aanval in Bocht 12 en we gingen vijf bochten lang wiel aan wiel. Helaas pakte hij me in Bocht 1 weer terug. Al met al kunnen we zeggen dat het een erg voorspoedig weekend is geweest, we konden het tempo van de Red Bulls aan. Wie had dat drie weken geleden durven voorspellen?”

Ook teambaas Martin Whitmarsh had niets dan lof voor zijn pupillen en was natuurlijk enorm gelukkig met de dubbelzege en de leiding in de constructeurstitel. “Ik had het tijdens het duel van de twee wel even Spaans benauwd, maar we hebben laten zien dat we onze rijders de vrijheid geven om met elkaar te vechten. We hebben ze alleen gecoacht geen domme dingen te doen en dat hebben ze ook niet gedaan.” Over het beslissende moment had de teambaas van McLaren ook wel een duidelijke mening: “Ik zag ze Vettel aan de pitmuur allemaal een knuffel geven. Dat had ik in die situatie zeker niet gedaan.”

Webber houdt zich op de vlakte
Uiteraard was Mark Webber voor de wereldpers niet overdreven uitgesproken over het incident met zijn teamgenoot. Na een diepe zucht blikte hij terug: “Het waren een paar interessante meters. Het was nog een lange run naar de finish, dus de overwinning was nog allerminst zeker, maar het is erg jammer dat we contact maakten. Dat gebeurt wel eens maar het blijft heel erg jammer, zeker als je samen vooraan zit.”

Ferrari’s vallen terug
Opvallend in de eerste zeven races van het jaar is de terugval van Ferrari. Eindigde de openingsrace nog in een dubbelzege, vandaag eindigde beide heren achter een Renault. “Als je als achtste moet starten achter mannen als Schumacher, Rosberg en Kubica is het een onbegonnen strijd. We waren ongeveer gelijkwaardig dus ik heb de hele race niets uit kunnen richten. We moeten dus met zijn allen flink aan het werk zodat we de volgende keer niet achter deze mannen hoeven starten.”

massa



Ook Fernando Alonso had het vandaag moeilijk. “Ik heb vanaf de twaalfde plek nog wel wat goed kunnen maken, maar wij willen niet met de Renaults om p8 vechten maar vooraan met de Red Bulls en McLarens. We blijven wel optimistisch, in Canada verwachten we een nieuwe pakket en hopelijk kunnen we daar de goede weg weer inslaan. Maar als je onze problemen bekijkt en beseft dat ik nog altijd een punt boven Vettel sta, dan kunnen we wel stellen dat we ons potentieel hebben gemaximaliseerd.”

Uitslag Grand Prix Turkije
1. Lewis Hamilton, 58 ronden
2. Jenson Button, op 2.645
3. Mark Webber, op 24.285
4. Michael Schumacher, op 31.110
5. Nico Rosberg, op 32.266
6. Robert Kubica, op 32.824
7. Felipe Massa, op 36.635
8. Fernando Alonso, op 46.544
9. Adrian Sutil, op 49.029
10. Kamui Kobayashi, op 1:05.650
11. Pedro de la Rosa, op 1:05.944
12. Jaime Alguersuari, op 1:07.800
13. Vitantonio Liuzzi, op 1 ronde
14. Rubens Barrichello, op 1 ronde
15. Vitaly Petrov, op 1 ronde
16. Sébastien Buemi, op 1 ronde
17. Nico Hülkenberg, op 1 ronde
18. Timo Glock, op 3 ronden
19. Lucas di Grassi, op 3 ronden
20. Karun Chandhok, op 6 ronden

Bruno Senna
Sebastian Vettel
Heikki Kovalainen
Jarno Trulli
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet