Formule 1

Formule 1: Dubbelzege McLaren na blunder Red Bulls

hamilton

McLaren, met Hamilton op kop, heeft een dubbelzege behaald op Istanbul Park. Verhaal van de dag was echter de ongelofelijke blunder van de Red Bull-rijders. De race leek zich te ontvouwen in het voordeel van Red Bull, met Webber aan de leiding en Vettel op twee. De Duitser, voor zijn gevoel misschien al te lang in de schaduw van zijn teamgenoot, besloot echter de aanval in te zetten, stuurde te veel naar rechts terwijl hij naast Webber zat en veroorzaakte daardoor een ongelofelijk domme botsing tussen de twee leidende teamgenoten. De beide McLarens lieten vervolgens zien hoe het wel moet: Hamilton had de leiding in handen, Button opende de aanval, de Britten duelleerden bochten na elkaar maar lieten elkaar wel leven. Winnaar van dit gevecht was Hamilton en hij pakte dan ook zijn eerste overwinning van 2010. Mark Webber werd nog derde achter de McLarens en loopt toch een flinke hap punten uit op zijn uitgevallen teamgenoot Vettel.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Teams

start

Schone lijn is ideaal
De mannen die mogen starten vanaf de schone kant van de baan zijn significant sneller weg dan de mannen op de even startplaatsen. Sebastian Vettel schiet gelijk voorbij Lewis Hamilton en Michael Schumacher gaat gelijk langs Jenson Button. Slecht nieuws dus voor de McLarens, maar beide Britten laten het er niet bij zitten. Hamilton pakt binnen een paar bochten de tweede plaats weer terug, Button heeft er een half rondje meer voor nodig, maar passeert de Mercedes ook weer snel.

Hamilton jaagt op de leiding
Lewis Hamilton zit in de openingsfase heel dicht achter Mark Webber en zit overduidelijk te zoeken naar een klein gaatje. Hamilton kan optimaal gebruik maken van zijn F-ducht, waardoor hij op elk recht stukje naar de staart van Webber kan kruipen en ook in de langzame bochten winst boekt. Hamilton lijkt een snellere wagen te hebben dan Webber, maar neemt nog niet het risico op een aanval door te drukken. Hamilton zal immers ook weten dat hij op de stops kan wachten, een rondje later moet stoppen dan Webber en in dat vrije rondje de leiding kan pakken.

webber_hamilton

Alonso stopt maar vast
Fernando Alonso is in de eerste twaalf ronden nog niet van zijn twaalfde plaats afgekomen. In Monaco bracht een vroege stop Alonso uiteindelijk nog op de zevende plaats. Nu zullen we zien waar het schip gaat stranden.

Felipe Massa volgt even later, hij komt precies tegelijk binnen met de man voor hem op de zevende plaats, Robert Kubica. Massa’s stop is iets sneller, maar Kubica wringt zijn Renault nog net voor de Ferrari.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet