BOSS GP

BOSS GP: Dubbelzege voor Klaas Zwart in BOSSGP, Daly en DeBlandre zegevieren in Masters klasse (lang)

480_klaas_zwart_220

Nadat hij de allereerste races van BOSS GP op het circuit van Hockenheim had gewonnen, greep Klaas Zwart ook op Spa-Francorchamps de dubbelzege. BOSS GP-debutant Dan Daly won in de tweede race de Masters klasse, de Belg Alain DeBlandre zegevierde in zijn thuisrace in de eerste race in het Masters-klassement.


Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Chris Schotanus en Manfred Giet

480_startopstelling_zaterdag

Het tweede raceweekend van BOSS GP werd verreden op Spa-Francorchamps, het favoriete circuit van vele coureurs en toeschouwers.
Klaas Zwart reed de snelste tijd tijdens de kwalificatietraining. Met Marijn van Kalmthout als tweede en Henk de Boer die de derde trainingstijd liet noteren, was de voorhoede een Nederlandse aangelegenheid. BOSS GP-debutant Dan Daly was de snelste in de Masters klasse (zevende algemeen), gevolgd door Karl-Heinz Becker en Carlos Antunes Tavares.
 
480_klaas_marijn_zaterdag

480_actie_zaterdag

De eerste race stond in het teken van een fraai en spannend duel om de leiding tussen Zwart en tweede man Van Kalmthout. De coureurs streden zeven ronden lang om de leiding, in de slotfase zag Zwart kans om een kleine voorsprong op te bouwen. Hij won, voor Van Kalmthout en de vanaf de zesde startplek naar voren gereden Peter Milavec. De Oostenrijker maakte net als Daly zijn BOSS GP-debuut.

480_zwart_zaterdag

“Het was een zware race”, aldus Zwart. “Het was leuk dat ik tegenstand had in de persoon van Marijn.”
Van Kalmthout keek ook terug op een geslaagde race.”Ik kon Klaas zeven ronden lang flink tegenstand bieden. In de slotfase kon hij een beetje weglopen. Ik ben tevreden met dit resultaat.”

480_milavec_230

Peter Milavec eindigde vlak voor Ingo Gerstl, die achteraan moest starten nadat zijn motor voorafgaande aan de start was afgeslagen. Gerstl, die de Masters klasse heeft verlaten en nu in de Open klasse een Dallara GP2 bestuurt, kwam na zijn inhaalrace maar 0,7 seconde op Milavec tekort.

Milavec en Gerstl profiteerden van een spin van Henk de Boer, die als derde was gestart. “Ik spinde in de tweede ronde in Les Combes, daarna moest ik het hele veld laten passeren”, aldus de regerend kampioen. “Vervolgens heb ik mij naar de vijfde plek teruggevochten.”

480_deblandre

De Belg Alain DeBlandre won in zijn thuisrace de Mastersklasse, met Carlos Antunes Tavares op de tweede plaats. Jean-Claude Monbaron eindigde als derde.

Uitslag race 1:
1. Klaas Zwart (NL), Ascari Benetton B197 F1, 10 ronden in 21:21.952
2. Marijn van Kalmthout (NL), Benetton B197 F1, op 5.665 sec
3. Peter Milavec (A), Panoz DP01 Champcar, op 1:23.087
4. Ingo Gerstl (A), Dallara GP2, op 1:23.760
5. Henk de Boer (NL), Panoz DP01 Champcar, op 1:32.760
6. Abba Kogan (BR), Tyrrell 023 F1, op 1:38.443
7. Philippe Bourgois (B), G-Force Indycar, op 1:41.926
8. Alain DeBlandre (B), Lola T8900 Indycar, op 2:24.668 (1e in Masters Klasse)
9. Carlos Antunes Tavares (P), Dallara Nissan World Series, op 1 ronde (2e in Masters Klasse)
10. Jean-Claude Monbaron (CH), Reynard 91D F3000, op 1 ronde (3e in Masters Klasse)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet