Formido Swift Cup

Swift Cup: Eindexamenkandidaat Niels Kool slaagt voor racediploma (lang)

480_kool_op_auto_2_0613

Niels Kool zit midden in zijn eindexamen van school. Tijdens de Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort slaagde hij reeds met vlag en wimpel voor zijn racediploma. Want met een derde plaats en zijn eerste zege in de Formido Swift Cup groeien de autosportcapaciteiten van de nieuwe klassementsleider als Kool.


Tekst: Marc Kok
Foto's: Chris Schotanus, Tim Böhme en Erik van der Schaaff


De bedenkers van de Formido Swift Cup zullen tijdens het lange pinksterweekeinde met groot genoegen de racewinnaars hebben verwelkomd. Want de 17-jarige Niels Kool (manche 2) en de één jaar jongere Dennis van de Laar (heat 1) zijn het bewijs dat de racedivisie met de snelle Suzuki’s dé ideale opstapklasse voor jeugdig, nationaal autosporttalent is.

480_niels_kool_1065

Grote stappen maken
Niels Kool was in 2008 in zijn debuutjaar als 15-jarige de allerjongste autocoureur van Nederland. Na anderhalf jaar ervaring opdoen en leren, begon hij halverwege vorig seizoen grote sprongen voorwaarts te maken. Tijdens de Formido Finaleraces van 2009 reed de broer van oud-Swift Cup-rijdster Laura Kool al heel even aan de leiding. Op de recente Pinksterraces kwamen daar op knappe wijze zijn twee eerste podiumplaatsen bij.

480_laar_op_startgrid_0472

Revelatie
Dennis van de Laar is één van de revelaties van dit nog jonge Nederlandse raceseizoen. Zijn capaciteiten vielen begin dit jaar al op. Hij kreeg van de KNAF de Talent First Award toegewezen. Onderdeel van de prijs is een financiële ondersteuning van Dennis’ raceactiviteiten. Dat de aandacht van de KNAF goed besteed is, bewees de tiener uit Zandvoort al bij de Paasraces. Tijdens zijn allereerste Swift-weekend ooit claimde hij direct een verrassende derde plek.

480_laar_champagne_2443

Op Tweede Pinksterdag, tijdens de eerste van twee Suzuki-wedstrijden, stond hij zelf op het hoogste treetje van het ereschavot.

Zelf ook verrast
Van de Laar is zelf ook verbaasd over zijn snelle bestorming van het racefirmament. "Voorafgaand aan het seizoen hoopte ik aan het eind van 2010 een keer een topdrie-klassering te halen. Dat alles nu zo snel al zo goed gaat, is ongelooflijk. Ik moest tijdens mijn Pinksterzege wel hard werken, maar had van de ervaren Team Bleekemolen-rijder Melvin de Groot goede verdedigende tips gekregen. Die werkten prima’’, aldus de verheugde Van de Laar.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet