Formula Ford

Formule Ford: Nederland–Engeland: 0 – 2 (lang)

480_start_2227

Met twee prachtige races hebben de Nederlandse Formule Ford-talenten aangetoond de strijd met de Engelse concurrentie aan te kunnen. In de eerste race ging Pieter Schothorst aan de leiding maar moest uiteindelijk de eer laten aan Scott Pye. Rogier Jongejans en Nils Vestergard legden na racelange gevechten beslag op de plaatsen twee en drie. In race twee leek Schothorst zijn revanche te krijgen toen Josh Hill in de laatste ronde geveld werd door technische problemen en het jonge Nederlandse talent hem kon passeren. Een tijdstraf van 10 seconden voor 'misbehavior on the track' kostte Schothorst echter lang nadat de wedstrijd was gereden alsnog zijn zege. Schothorst werd door deze straf zevende, Jongejans kreeg de tweede plek in zijn schoot geworpen en Jack Swinkels kreeg, hoewel hij niet op het podium had gestaan, de bokaal voor de derde prijs van zijn teamgenoot. Met de Masters, als maar liefst 25 Engelse rijders in Zandvoort aantreden, belooft het een ongekend spektakel te worden.

480_jamun_1900

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Chris Schotanus, Tim Böhme en Boudewijn Pieters


Als voorbereiding op de tijdens de Masters of Formula 3 te verrijden wedstrijden voor het Brits kampioenschap was het uit vier auto’s bestaande Jamun Racing tijdens de Pinksterraces op Zandvoort neergestreken.

480_jamun2_1953

Met Scott Pye, winnaar van vier van de zes tot op heden verreden Engelse races en Josh Hill, winnaar van één van de races op Knockhill, waren daarmee meteen de snelste mannen uit het kampioenschap aanwezig. Voor de Nederlandse toppers dus een mooie gelegenheid om te zien waar ze ten opzichte van de sterkste Formule Ford-competitie ter wereld zouden staan.

Snelle tijden
Door de zeedamp en dus vochtige en koele lucht leverde de kwalificatie ongekend snelle tijden op. Daarbij wisselden de posities ook nog eens voortdurend. Nadat de lijst eerst even werd aangevoerd door de na zijn crash tijdens de Paasraces weer volledig herstelde Michel Florie was het Rogier Jongejans die met 1:44.598 de eerste echt snelle tijd op de klokken zette. Lang hield deze tijd niet stand want meteen daarna pakte Josh Hill de eerste plaats. De zoon van wereldkampioen Formule 1 Damon Hill was vervolgens de eerste die de 1:44 grens wist te doorbreken om daar met 1:43.1 een nog snellere ronde aan toe te voegen. Vervolgens was het Scott Pye die zijn reputatie waarmaakte en de tweede plaats pakte om vervolgens met 1:42.937 als eerste en enige de 1:43 grens te doorbreken en de definitieve pole position voor zich op te eisen. De tijd van Hill bleef goed voor de tweede plaats terwijl Pieter Schothorst zich verbeterde tot 1:43.6 en daarmee een keurige derde positie pakte. Nils Vestergard nestelde zich op een vierde plaats gevolgd door Rogier Jongejans, Jack Swinkels en de derde Jamun-rijder Emil Bernstorff. Daarbij bedroeg het verschil tussen de als derde geklasseerde Schothorst en de zevende plaats van Bernstorff slechts 0,3 seconden.

480_florie_9762

Florie was door de vele verbeteringen van de concurrentie teruggezakt naar plaats acht. “In de vrije trainingen was ik even snel als die Engelse jongens maar om de één of andere reden was de wegligging nu net iets minder”, aldus de Amsterdammer. Jeroen Slaghekke moest als vierde Jamun-rijder genoegen moet nemen met een negende positie.

480_gert_schothorst_9802

Eén hand aan het stuur
Hoewel Schothorst met zijn derde plaats goed meedeed had hij meer van zijn kwalificatie verwacht. “In mijn enige vrije training van vrijdag stond ik al na één ronde in de grindbak waardoor ik met een achterstand aan de kwalificatie begon. Vervolgens schoot in de eerste ronde van de kwalificatie de versnelling eruit waardoor ik de hele sessie met één hand aan de versnellingspook en één hand aan het stuur heb moeten rijden. Dat is natuurlijk niet ideaal en het had dus zeker sneller gekund. In de vrije training van donderdag was ik even snel als Pye en Hill.” Zijn Geva-teamgenoot en grote winnaar van de Paasraces, Jongejans kon natuurlijk niet tevreden zijn met zijn vijfde positie. “Ik zat vanaf het begin niet lekker in mijn ritme. Het had een paar tienden sneller gemoeten, maar de verschillen zijn klein.”

Uitslag kwalificatie Formule Ford
Pinksterraces, Circuit Park Zandvoort, zaterdag 22 mei 2010

1. Scott Pye in1:42.937
2. Josh Hill, op 0.210
3. Pieter Schothorst, op 0.692
4. Nils Vestergard, op 0.819
5. Rogier Jongejans, op 0.869
6. Jack Swinkels, op 0.898
7. Emil Bernstorff, op 0.995
8. Michel Florie, op 1.102
9. Jeroen Slaghekke, op 1.411
10. Jan Paul van Dongen, op 1.994
11. Arthur van Uitert, op 3.502
12. Kristina Nielsen, op 6.492
13. Roel Mulder, op 8.946
14. Romain Destercq, op 9.587
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet