Formule 3

F3: Magnussen wint bij Euroserie-debuut

100523_f3_valencia_r2_podium
Podium in Valencia, vlnr. Marroc, Magnussen en Vanthoor


16 jaar na het ijzersterke seizoen van zijn vader Jan, die in 1994 in het Brits Formule 3-kampioenschap meer races won dan Ayrton Senna in diens kampioensjaar, won Kevin Magnussen zijn eerste race in de Formule 3 Euro Serie. Op het Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo zegevierde de jonge Deen in de tweede race van het weekeinde, gevolgd door de Fransman Nicolas Marroc en de Belg Laurens Vanthoor, die zijn eerste podiumplaats van het seizoen behaalde.


Tekst: René de Boer
Foto's: F3 Euro Serie/Thomas Suer


Het was een beetje een déjà-vu: vorig jaar behaalde Renger van der Zande als gastrijder in Spanje de eerste overwinning voor het Motopark Academy in de Formule 3 Euro Serie, en dit jaar was het Magnussen, die eveneens als gastrijder in Spanje de tweede zege voor het team van Timo Rumpfkeil binnenhaalde. De Deen, die dit jaar eigenlijk met het team uit Oschersleben in de Duitse ATS Formule 3 Cup uitkomt, nam in Valencia de plaats in van de Brit Adrian Quaife-Hobbs, die onlangs spontaan overstapte naar de GP3-serie. Dat Magnussen uit het juiste racehout gesneden is, wisten we al na zijn seizoen bij Van Amersfoort Racing in de Duitse ADAC Formule Masters, en dat bewees hij vandaag in de Euro Serie opnieuw.

Voor de rest gebeurde er net als gisteren niet echt veel in de race. Daniel Juncadella, die gisteren nog een valse start maakte, kwam ditmaal helemaal niet weg en moest achteraan sluiten. Roberto Merhi en Antonio Felix da Costa schoten na de start in de eerste bocht rechtdoor, waarmee gelijk beide Spanjaarden en de Portugees kansloos waren voor een goed resultaat in hun thuisrace. De Colombiaan Carlos Muñoz raakte verwikkeld in een aanrijding met Mathias Laine, waarop de Fin een drive-through-straf kreeg opgelegd.

Achter het trio op het podium eindigde Valtteri Bottas als vierde, gevolgd door Alexander Sims en Edoardo Mortara. Laatstgenoemde scoorde daarmee als leider in het kampioenschap het laatste punt en is daarmee de enige rijder die tot nu toe in alle races punten gescoord heeft.

100523_f3_valencia_r2_vanthoor_start
Laurens Vanthoor behaalde voor het eerst dit seizoen een podiumplaats

Voor winnaar Magnussen duurde de race erg lang: “Ik heb bewust heel lang niet op het pitbord gekeken en nergens aan gedacht, om geen fouten te maken. Toen ik dacht dat de race wel afgelopen zou zijn, keek ik een keer op het bord, en toen bleek dat ik nog 15 ronden te rijden had. Pfff, dat was echt lang, maar het is wel mooi dat ik na mijn eerste overwinning in de ATS Cup nu ook hier gewonnen heb.” Laurens Vanthoor was blij met zijn eerste podiumplaats: “Nadat ik de eerste twee raceweekeinden heel veel pech had, hoop ik dat hiermee voor ons een nieuwe periode begint. Een podiumplaats was vandaag mijn doel en dat heb ik gehaald.”

100523_f3_valencia_r2_magnussen_action
Kevin Magnussen won tijdens zijn eerste Euro Serie-weekeinde


Uitslag:
1. Kevin Magnussen (Den), Dallara F308-Volkswagen, 27r. in 40:52,638 (gem. 158,721 km/u)
2. Nicolas Marroc (Fra), Dallara F308-Mercedes, op 10,121
3. Laurens Vanthoor (Bel), Dallara F308-Volkswagen, op 10,747
4. Valtteri Bottas (Fin), Dallara F308-Mercedes, op 11,255
5. Alexander Sims (GBr), Dallara F308-Mercedes, op 13,912
6. Edoardo Mortara (Ita), Dallara F308-Volkswagen, op 14,443

Stand na 2 van 10 races:

1. Edoardo Mortara, 39 punten
2. Marco Wittmann, 26
3. Roberto Merhi, 23
4. Valtteri Bottas, 20
5. Alexander Sims, 20

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet