DTM

DTM: Mattias Ekström pakt pole in Valencia

100521_dtm_valencia_ekstrom_quali_action
Mattias Ekström was snelste in de kwalificatie van Valencia

Mattias Ekström start morgen vanaf de pole-position in de tweede race van het seizoen in de DTM op het circuit van Valencia. Met een rondetijd van 1:29,565 in de vierde en beslissende kwalificatie-heat had de Zweedse Audi-coureur een voorsprong van 16 honderdsten van een seconde op Mercedes-Benz-coureur Bruno Spengler. Ook de tweede en derde startrij zijn gelijkelijk verdeeld tussen Audi en Mercedes-Benz met Oliver Jarvis, Gary Paffett, Paul Di Resta en Mike Rockenfeller op de startplaatsen drie tot en met zes. Rockenfeller is daarmee de beste rijder met een auto uit 2008. Lokale held Miguel Molina start als zevende naast zijn Audi-merkgenoot Alexandre Prémat, terwijl Martin Tomczyk en Timo Scheider voor Audi de top tien in de startopstelling completeren.


Tekst: René de Boer
Foto's: ITR Presse/Jürgen Tap


In de eerste heat reed Oliver Jarvis met 1:29.282 minuten de snelste rondetijd, gevolgd door Ekström, Scheider, Tomczyk, Spengler, Winkelhock, Prémat, Molina, Di Resta en Paffett. Engel, Cheng, Stoddart en Legge misten de ‘cut’. Voor Cheng, Stoddart en Legge was dat geen al te grote verrassing, maar van Engel kon wellicht meer worden verwacht. “Met mijn tweede set banden ging het echter helemaal mis”, verklaarde de coureur van de GQ-Mercedes.

In de tweede heat was het Di Resta die met 1:28,730 minutende snelste tijd realiseerde, gevolgd door Spengler, Ekström, Prémat, Paffett, Jarvis, Molina en Rockenfeller. Met Martin Tomczyk en Timo Scheider slaagden twee van de vier rijders met een 2009-Audi er niet in, zich voor de derde heat te kwalificeren. Timo Scheider beklaagde zich erover, dat Miguel Molina hem zou hebben opgehouden, en uitte in de pitstraat luidkeels zijn ongenoegen tegenover Markus Michelberger, Molina’s race-engineer. Ook Winkelhock, Green, Schumacher en Coulthard kwamen niet in de derde kwalificatieheat terecht.

100521_dtm_valencia_spengler_action
Bruno Spengler was de best geklasseerde Mercedes-Benz-coureur


In deze derde heat realiseerde Ekström met 1:29,273 minuten de snelste rondetijd, hoewel tijden onder de 1:29 er niet meer inzaten. De asfalttemperatuur was inmiddels al tot flink boven de 53 graden opgelopen. Achter de Zweed kwalificeerden zich ook Gary Paffett, Bruno Spengler en Oliver Jarvis voor de vierde en beslissende heat, waarmee de posities in de ‘one-lap-showdown’ mooi tussen Audi en Mercedes-Benz verdeeld waren. Di Resta, Molina, Prémat en Rockenfeller waren na de derde heat klaar, zij starten respectievelijk vanaf de plaatsen vijf, zes, zeven en acht. In de vierde heat was het tenslotte Ekström die voor de 15e keer in zijn DTM-carrière de pole-position veroverde. Voor Audi was het de 55e pole in de DTM.

100521_dtm_valencia_top3_quali
De top drie in de kwalificatie: vlnr Spengler, Jarvis en Ekström

Uitslag:
1. Mattias Ekström (Zwe), Audi A4 DTM, 1:29,565
2. Bruno Spengler (Can), AMG Mercedes C-Klasse, 1:29.581
3. Oliver Jarvis (GBr), Audi A4 DTM, 1:29,854
4. Gary Paffett (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, 1:30,220
5. Paul Di Resta (GBr), AMG Mercedes C-Klasse
6. Mike Rockenfeller (Dui), Audi A4 DTM
7. Miguel Molina (Spa), Audi A4 DTM
8. Alexandre Prémat (Fra), Audi A4 DTM


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet