DTM

DTM: Audi bevestigt deelname tot en met 2008

De toekomst van de DTM is gered! Een dag na het verstrijken van de officiële inschrijvingstermijn heeft Audi bekendgemaakt, dat het merk tot en met het seizoen 2008 in de serie actief blijft. Deze langetermijnovereenkomst wordt zelfs door DTM-insiders als "verrassend" beschouwd. Audi zal komend seizoen, evenals Mercedes-Benz, naar verwachting tien auto's in de DTM inzetten: vier nieuwe, vier auto's volgens 2005-specificaties en twee modellen van 2004.

Tekst: Albert Landman

"Wij willen de titel van Mercedes-Benz terugveroveren en daarmee onze positie als sportiefste aanbieder in het premium-segment verder onderstrepen", verklaarde Prof. Dr. Martin Winterkorn, voorzitter van de raad van bestuur van Audi AG. "Tegelijkertijd zullen wij er samen met Mercedes-Benz aan werken om de rol van de DTM als attractiefste raceserie naast de Formule 1 te versterken. Met onze verbintenis op lange termijn, vooralsnog voor drie jaar tot en met 2008, dragen wij ons deel daartoe bij."

"Het feit dat Audi en Mercedes-Benz gebruik maken van de DTM om het duel tussen de beide premium-merken ook op het circuit uit te vechten, laat zien hoe aantrekkelijk het DTM-platform voor fabrikanten is. Het gemiddelde van 83.000 bezoekers bij elke race op het circuit en rond de twee miljoen tv-kijkers bij elke live-uitzending tonen aan dat het concept van de DTM, toerwagensport op het hoogste niveau tegen faire prijzen, functioneert", aldus Hans Werner Aufrecht, voorzitter van de DTM-organisatie ITR e.V.

Met de deelname van Mercedes-Benz en Audi in de DTM herleeft een prestigestrijd tussen twee merken, die al 70 jaar geleden voor furore zorgde. Destijds, tussen 1934 en 1939, waren het de "Silberpfeile" van Mercedes en Auto Union die tegen elkaar in het strijdperk traden.

Audi-sportdirecteur Dr. Wolfgang Ullrich zegt: "Het succes van de DTM in de laatste jaren laat zien dat toeschouwers spectaculaire toerwagensport op het hoogste niveau willen zien, en dat is precies wat de DTM biedt. Bovendien zijn de auto's zo attractief, dat de DTM ook de beste rijders ter wereld aantrekt." Het nieuwe technisch reglement, dat vanaf 2007 in werking treedt, moet leiden tot verdere reductie van kosten om zo de DTM ook aantrekkelijk te maken voor merken die deelname overwegen of in andere series actief zijn. "Het feit dat Audi en Mercedes-Benz zich op lange termijn aan de DTM verbonden hebben, geeft alle betrokkenen zekerheid voor de toekomst", aldus Ullrich.

Audi wil volgend jaar in de DTM een verder ontwikkelde versie van de Audi A4 DTM inzetten, die intern de projectnaam "R12 plus" draagt. Naast verbeteringen aan de aërodynamica en de wielophanging krijgt de A4 DTM ook een nieuw ontwikkelde V8-motor, die sinds eind oktober op de testbank loopt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet