NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson in de fout. Zege voor Kyle Busch

Voor het team van Joe Gibbs Racing was het een succesvol weekend. Na de Nationwide-wedstrijd kon Kyle Busch eveneens de Sprint Cup wedstrijd op zondag op zijn naam schrijven. Een kostbare fout van Jimmie Johnson pakte in het voordeel van Kyle Busch uit.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

duel_dover_busch_johnson
Prachtig duel tussen Kyle Busch en Jimmie Johnson hield het publiek ruim 356 ronden in
haar ban.

Kostbare fout Johnson. Zege Busch
De 400 ronden tellende wedstrijd op Dover telde slechts vijf korte neutralisaties voor eenzijdige incidenten. Het resultaat was een prachtige wedstrijd tussen regerend kampioen en Kyle Busch die door velen al jaren als titelkandidaat voor de Cup gezien wordt. Het kwam aan op de allerlaatste pitstop en daar ging Johnson de fout in. Bij het verlaten van de pits reed Johnson te snel en kreeg daarvoor een penalty aan zijn broek waardoor hij naar de zestiende plek terugviel.

Na 365 ronden leek het er naar uit te zien dat Johnson op weg was naar zijn derde zege op Dover. Tot dan had de HMS-Chevrolet maar liefst 225 ronden op kop gelegen. Johnson en Busch verwisselden maar liefst tienmaal hun koppositie. In de 356e ronde ging Johnson voor de allerlaatste maal in de wedstrijd aan Kyle Busch voorbij. Zeven ronden laten kwamen Johnson en Busch tegelijk binnen in de pitlane. Beiden lieten vier banden verwisselen. Busch kwam iets eerder weg maar Johnson ging bij het verlaten van de pitlane iets te vroeg op het gas en kreeg direct een drive-through aan zijn broek.”

Jimmie Johnson: “Ik wist dat Kyle mij verslagen had toen ik zijn auto eerder naar beneden zag komen en ik wilde ook niet meer met hem naar het eind van de pitlane racen. Ik wilde geen fouten maken maar ik vermoed dat mijn snelheid gemeten werd bij het verlaten van de pitlane.” Op Dover wordt de snelheid in de pitlane maar liefst op 8 segmenten gemeten.

Busch: “Dit gaf ons de overwinning door hem er toe te verleiden om in de pitlane te snel te gaan. Ik weet niet of we hem met of zonder penalty verslagen zouden hebben. Maar hij beschikte de gehele dag over een snelle auto.” Busch won de wedstrijd met een verschil van 7.551 seconden op Jeff Burton. Matt Kenseth eindigde als derde gevolgd door gevolgd door Denny Hamlin en David Reutimann.

busch_winnaar_dover_sprint_cup
Kyle Busch pakte op Dover twee zeges

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 400 ronden
2. Jeff Burton Chevrolet 400 ronden
3. Matt Kenseth Ford 400 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 400 ronden
5. David Reutimann Toyota 400 ronden
6. Gregg Biffle Ford 400 ronden
7. Kevin Harvick Chevrolet 400 ronden
8. Carl Edwards Ford 400 ronden
9. Tony Stewart Chevrolet 400 ronden
10.Joey Logano Toyota 400 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet