V8 Supercars

V8 Supercars: Courtney nieuwe leider kampioenschap

Met twee zeges op Winton Raceway heeft oud Jaguar F1-testcoureur James Courtney de leiding in de V8 Supercarseries overgenomen. Voor het eerst sinds Bathurst 2008 wordt het kampioenschap niet door een Triple Eight Team Vodafone-coureur aangevoerd!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Ford, Holden


james_courtney_winton
Gaat James Courtney Whincup van de troon stoten?

Courtney nieuwe leider titelstrijd
Met twee zeges op Winton Raceway is James Courtney de nieuwe leider in de V8 Supercar-titelstrijd. In de eerste wedstrijd kon Courtney na een strategische stop de leiding van Garth Tander overnemen. De Toll HRT-coureur zakte daarna steeds verder terug. Met de zachte compound Dunlop banden was Courtney op Winton Raceway een klasse apart. Zelfs Craig Lowndes kon hem niet van de zege afhouden. Courtney: “Die auto deed het uitstekend. Ik had niet zo’n goede start maar ik kon snel terrein goed maken. Ik pushte nog niet eens zo hard maar ik reed snel van mijn achtervolgers vandaan. Die auto was gewoon perfect en deed alles wat ik wilde.” Craig Lowndes eindigde als tweede gevolgd door Jamie Whincup en Steven Johnson.

Shane van Gisbergen kwalificeerde zich voor de eerste wedstrijd als vijftiende en kwam na een fraaie inhaalrace als vijfde over de finish.Van Gisbergen: “Onze kwalificatie was gewoon niet goed genoeg. Wij hebben hier geprobeerd om onze banden te sparen en zijn later naar binnengekomen:” De tweede wedstrijd verliep voor Van Gisbergen minder fortuinlijk. Hij eindigde als twaalfde maar blijft vierde in de stand van het kampioenschap. Van Gisbergen: “Het was een frustrerende dag. Na mijn eerste stops maakte ik nog wel terrein goed. Na mijn tweede stint was er een safetycar en die pakte in mijn nadeel uit. Na de herstart had ik allemaal auto’s met verse banden om me heen maar toen ik na de safetycar procedure naar binnenkwam kon ik nog wel wat terrein goed maken maar beschikte eenvoudigweg niet over snelheid.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet