Porsche Cups

Porsche Supercup: Derde seizoenszege Rast, podium Van Lagen in Monaco


480_jaap_actie

Jaap van Lagen terug op het podium
“Starten als zesde en dan finishen op het podium als derde. Het werd een geweldige race met een maximaal resultaat”, vertelt een dolblije Jaap van Lagen. “Het is echt bijzonder om hier opnieuw op het podium te mogen te staan. Monaco kent een geweldige autosporthistorie”, vertelt Jaap. “De sfeer is echt uniek. De baan is bovendien één van de zwaarste circuits ter wereld. Je krijgt geen moment rust; het is constant sturen, schakelen en remmen. En elk foutje wordt afgestraft...”

De baan ligt de coureur van Aevitae Bleekemolen Racing opvallend goed. Al eerder, in 2005, beklom Jaap van Lagen het podium in Monaco, in dat jaar finishte hij als tweede in de World Series by Renault 3,5. Nu herhaalt hij het huzarenstukje met de 450pk sterke Porsche Supercup. Jaap toont zich met zijn derde plaats tevens de beste van vier Nederlanders in deze prestigieuze cupklasse.

“Ik wil aan het eind van het seizoen in de top 3 van het klassement staan, dus heb ik vandaag vooral strategisch gereden. Inhalen brengt op Monaco veel risico met zich mee.” Jaap kent een prima start (“Ik was exact op tijd weg”) vanaf P6 en wint een plaats. Gedurende de race over 16 ronden worden de mannen voor hem bestraft met één of meerdere drive through penalties, onder meer voor valse starts, daarbij profiteert de Edenaar optimaal en schuift op naar plaats drie.

“Ik zag op het pittbord dat ik derde lag en heb die plaats geconsolideerd. Het was vooral een kwestie van geconcentreerd blijven, want dit stratencircuit is zó veeleisend. Eén keer kende ik een momentje; ik drukte een halve seconde te vroeg op het gas, ging dwars en kwam akelig dicht in de buurt van de vangrail. Zo’n gevalletje is typisch Monaco. Je voelt aan heel je lijf dat je erg dicht bij de limiet zit”, vertelt Jaap vol passie.

De Porsche coureur vindt dat de podiumplek recht doet aan de pure snelheid, die hij al het hele weekeinde bezat. “In de kwalificatie viel het net niet op z’n plek. Op m’n tweede setje nieuwe banden trof ik in twee snelle rondes achteréénvolgens verkeer en een gele vlag-situatie. Ik had eigenlijk een paar plekken hoger moeten staan. In de wedstrijd valt de puzzel dan wel in elkaar. En dat is ook een compliment aan de mannen van team Bleekemolen. De auto was geweldig.”

In het rijdersklassement is Jaap gestegen naar de achtste plaats met dertig punten, slechts zes punten minder dan de nummer vijf Norbert Siedler. “De komende race op Valencia is het doel om deze reeks door te trekken. Als het lukt om constant te blijven scoren, dan kan ik nog een eind komen ondanks dat ik de eerste twee races van het seizoen heb gemist. We hebben vandaag gezien dat er nog heel veel mogelijk is.”

De Porsche Supercuppers gaan nu even met 'vakantie'. Pas over zes weken komen ze weer in actie. Op 27 juni staat de wedstrijd van Valencia op de rol.

Uitslag Porsche Supercup, Monaco:
1. René Rast 16 ronden in 26.19,707
2. Nick Tandy op 5,018 seconden
3. Jaap van Lagen 10,759
4. Stefan Rosina op 15,249
5. Alessandro Zampedri op 18,881
6. Jeroen Bleekemolen op 19,421
7. Patrick Huisman op 22,175
8. Matt Halliday op 25,826
9. Christian Engelhart op 26,553
10. Sean Edwards op 27,050
15. Sebastiaan Bleekemolen op 35,678
21. Robert van den Berg op 57,342

Stand na 4 races:
1. Rast 66 punten
2. Tandy 60
3. J. Bleekemolen 58
6. Huisman 31
8. Van Lagen 30
17. S. Bleekemolen 9
22. Van den Berg 0
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet