Formule 2

GP2 Series: Leimer domineert sprint race

480_arton252-699de

Fabio Leimer reed naar de overwinning in de sprintrace in Barcelona. De Zwitser startte vanaf pole en overheerste van start tot finish. Luiz Razia en oudgediende Pastor Maldonado pakten een tweede en derde plaats. Giedo van der Garde eindigde na een mooie inhaalrace als negende maar bleef buiten de punten. Ook Ho-Pin Tung haalde een flink aantal deelnemers in en eindigde één plaats achter Van der Garde op een tiende plaats.


Tekst en foto's: FC en PR

480_ho-pin_tung

Het eerste raceweekend in de GP2-klasse, op het circuit van Catalunya bij Barcelona, kende voor de Nederlands-Chinese coureur Ho-Pin Tung een moeizaam verloop, maar werd toch met een positief gevoel afgesloten. In de eerste race, op zaterdag, werkte hij zich op van een 22ste startplek naar een 13e op de finish. De race op zondag eindigde Tung op een 10e plek. ‘Het was zowel een moeizaam als een bemoedigend weekend’, vertelde hij na afloop. ‘Uiteindelijk ging het eigenlijk steeds beter en ik heb het gevoel dat we met de auto nu de goede weg zijn ingeslagen’.

In de afgelopen weken heeft het DAMS-team hard gewerkt om ‘het lek boven te krijgen’. Er was een fundamentele fout aan het licht gekomen in het laatste uur van de testsessie, ook in Barcelona, een paar weken geleden.

‘In de vrije training op vrijdag ging het goed. Ik wist niet wat ik kon verwachten van de auto, omdat er geen bruikbare informatie beschikbaar was, door het stevig aanpassen van de auto,’ vertelt Ho-Pin. Een tiende tijd gaf hoop. Na de vrije training zijn er veranderingen aan de auto aangebracht, maar dit bleken de verkeerde veranderingen te zijn. ‘ Het lijkt er op dat we de verkeerde kant op hebben gewerkt, want ik was in de kwalificatie langzamer dan in de free practice!’. Een 22ste startplek was het magere resultaat. In de eerste race ging Ho-Pin goed van start, haalde diverse collega’s in, maar verloor die weer, omdat hij moest uitwijken voor botsende collega’s. Hij reed een solide race en eindigde op de 13e plaats. ‘Het was wel steeds zoeken naar de juiste balans in de auto, maar ik heb het gevoel dat we nu stappen in de goede richting hebben gezet, er is duidelijk progressie.’ Race 2 bevestigde dit gevoel bij Ho-Pin, hij kon aardige gevechten leveren en hij passeerde de finishlijn op een 10e plaats.

De volgende race in Monaco noemt Ho-Pin Tung een geval apart. ‘Omdat het in Monaco heel erg op de rijder aankomt ben ik vol vertrouwen in een goed resultaat, volgende week.’ De laatste keer dat Ho-Pin Tung in de GP2 in Monaco aan de start kwam finishte hij als tweede.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet