Formule 1

Formule 1: Mark Webber rijdt fabelachtige race en wint eenvoudig

webber_hands_up

Mark Webber heeft als eerste rijder in 2010 zijn poleposition weten te verzilveren. Op het circuit van Barcelona reed Webber een fenomenale race en kon niemand in zijn buurt blijven. Lewis Hamilton leek de tweede plaats te pakken, maar had teveel van zijn banden gevraagd en eindigde in het zicht van de haven met een kapotte band in de bandenstapel. Dit was koren op de molen van het Spaanse publiek, dat Fernando Alonso zag promoveren naar de tweede plaats. Sebastian Vettel had aan het einde van de race te kampen met ernstige remproblemen, moest al tweehonderd meter voor de bochten in de ankers, maar wist desalniettemin als derde over de meet te komen.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Teams

Eén kans
Met de twee oppermachtige Red Bulls op de voorste startrij zal de start waarschijnlijk bepalend zijn voor het raceverloop. Voor Hamilton en Alonso en de mannen daarachter is de start misschien wel de enige mogelijkheid om voor de Red Bulls te komen. Daarbij hebben de McLaren en Ferrari het voordeel van de extra luchthapper die ze in de sprint naar de eerste bocht wat extra topsnelheid zal opleveren.

start

Maar ook Red Bull zal de scenario’s hebben uitgedacht. Beide rijders komen goed van de plaats en Vettel gooit meteen het gat dicht naar Hamilton en Alonso. Het team zal hem hebben gecoacht dat dit het primaire doel van de start was en hierin slaagt het team dan ook. Hamilton en Alonso kunnen niet aanvallen en sluiten aan als derde en vierde, ook netjes gevolgd door Button en Schumacher. Massa heeft plaatsen gewonnen en rijdt zevende, Rosberg is via het gras teruggevallen naar de elfde plaats. Negende rijdt Spanjaard Jaime Alguersuari na een prima start waarbij hij zes plaatsen wist te winnen.

Hamilton haakt aan
McLaren had al voorspeld dat ze in de race de Red Bulls waarschijnlijk beter bij zouden kunnen blijven. Dat laat Hamilton nu ook zien, want hij kan de rondetijden van Sebastian Vettel pareren. Mark Webber is een paar tienden per ronde sneller en loopt dus langzaam uit.

Pitstopproblemen bij Rosberg
Na veertien ronden komen de eerste koplopers binnen. Eerst zijn het de voormalige teammaatjes Schumacher en Massa, daarna volgt Nico Rosberg. De stop van de Duitser gaat aanvankelijk goed, maar als hij wegrijdt lijkt zijn rem te blokkeren, waarna hij wordt teruggeduwd en na een extra beurt weer wordt weggestuurd.

Hamilton profiteert van Vettels probleem
De volgende ronde komen Vettel, Alonso en Button de pits in. Sebastian Vettels stop is goed, maar hij moet met wegrijden wachten op Alonso en Button en verliest twee seconden. Nog slechter vergaat het Jenson Button, hij heeft problemen aan de achterkant en verliest hierdoor een plaats aan Schumacher. Koploper Mark Webber heeft een goede stop en daarna komt Lewis Hamilton. De Brit weet dat hij een positie kan winnen na Vettels problemen, maar wanneer hij de pits uitkomt wordt hij geblokt door een Virgin. Vettel lijkt er goed vanaf te komen door de buitenbocht te kiezen die daarna naar de binnenbocht overgaat. Vettel maakt echter een vreemde beslissing om de bocht af te snijden en over de drempels te rijden. Dit geeft Hamilton precies de mogelijkheid om de tweede plaats te pakken. Op de nieuwe banden lijkt Hamilton goed in zijn vel te zitten, want hoewel hij iets langzamer dan Webber rijdt, die al bijna tien tellen los is, slaat hij ook een gaatje naar Vettel.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet