Formule 3

GP3 Series: Rossi wint. Geen succes voor Van der Zande en Melker

Alexander Rossi was een klasse apart in de tweede GP3 race. De Amerikaan had een perfecte start vanaf pole position en pakte onbedreigd de zege met een voorsprong van 10.53 seconden op Lucas Foresti en teamgenoot Esteban Gutierrez. Nigel Melker reed naar een kleurloze 14de plaats. Renger van der Zande deed het niet veel beter en verloor veel plaatsen door een drive through penalty.

Tekst: FC en PR

Jean-Eric Vergne maakte er bij de start een rommeltje van door Jenzer’s Simon Trummer op het gras te duwen. Ook Foresti ging van de baan af door een onbezonnen inhaalactie van Vergne die later door de stewards werd gestraft met een drive-through penalty. Ook de winnaar van de eerste race, Pal Varhaug en Mirko Bortolotti werden beiden slachtoffer van Vergne’s acties. Toen Trummer op het gras werd gedrukt kon Varhaug geen kant meer op en spinde de jonge Noor tegen de wagen van een kansloze Mirko Bortolotti. De safetycar kwam de baan op om de gemoederen wat te kalmeren en de marshalls de tijd te geven om de wrakstukken op te ruimen.

Met nog 12 ronden te gaan had Alexander Rossi een prima herstart en reed weg van Lucas Foresti. De strijd om de tweede plaats was heftig. Zeven rijders reden als een strak lint over de baan. Gutierrez en Foresti streden wiel aan wiel totdat de Mexicaan te wijd ging bij een actie om de Carlin coureur te passeren. Wickens kwam opzetten tot achter Gutierrez en deze strijd duurde tot de de laatste bocht voor de finish. De Engelsman nam echter geen risico’s en pakte liever de punten dan een crash.
Trummer, Van der Zande, Cordiero en Monras werden allen nog gestraft met een drive through omdat zij tijdens een gele vlag situatie geen snelheid minderden. Rossi pakte uiteindelijk de grootste beker voor Foresti en Gutierrez. Robert Wickens gaat voor de volgende ronde met 11 punten als kampioensleider naar Turkije

Gezien de vijftiende startplaats, na het verloop van de zaterdagrace, was een serieus resultaat voor Renger van der Zande op zondag uitgesloten. Na de verwikkelingen op zaterdag startte de Nijmegenaar op de vijftiende startplaats in het dertig auto’s tellende veld. Al gauw had hij drie tegenstanders te pakken. Maar door wat crashes in het veld ontstond er een safetycarsituatie. Daarna leidde een merkwaardige strafexercitie van de wedstrijdleiding tot een groot aantal drive through-straffen. Ook Renger was van de partij. Een plaats in het middenveld was het resultaat.

“Ik gebruikte de race om vooral te experimenteren met inhaalmanoeuvres, wat niet makkelijk is in deze klasse. Toen kreeg ik te maken met een drive through penalty, omdat ik onder geel een te snelle sectortijd had, tussen twee vlaggen. Discutabel, maar niet interessant gezien het verloop van dit eerste weekend. Ik heb me maar geconcentreerd op snelle rondetijden en inhaalexperimenten. Voor mij een weekend om snel te vergeten”, aldus de toch wel gefrustreerde Renger. “Gelukkig is het luchtruim weer open en kan ik naar mijn afspraak maandagmorgen”.

480_melker_actie

Melker na afloop van de tweede race: "In de heb ik vanuit het achterveld veel posities op eigen kracht kunnen goedmaken. In de laatste ronde van de race probeerde ik Hegewald nog te passeren, maar mijn teamgenoot bleef ondanks een ‘drive-through-penalty’ gewoon doorrijden. Desondanks heb ik laten zien dat de snelheid absoluut aanwezig was. Verder heeft mijn team, mede teameigenaar Ralf Schumacher de volle 100% gegeven en erg goed werk geleverd. Deze positieve punten neem ik mee naar de volgende races die op het circuit van Istanbul zullen plaatsvinden!”

Uitslag race 2
1. A. ROSSI Art Grand Prix
2. L. FORESTI Carlin
3. E. GUTIERREZ Art Grand Prix
4. R. WICKENS Status Grand Prix
5. D. SMITH Carlin
6. P. NUNES Art Grand Prix
7. J. JAKES Manor Racing
8. S. TRUMMER Jenzer Motorsport
9. N. MULLER Jenzer Motorsport
10. O. OAKES Atech CRS GP
14. N. MELKER RSC Muecke Motorsport
24. R. VAN DER ZANDE RSC Muecke Motorsport

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet