Formule 3

GP3 Series: Varhaug wint. Melker crasht uit de race

Jenzer Motorsport coureur Pal Varhaug pakte de eerste overwinning in de GP3 Series op het Circuit de Catalunya bij Barcelona. De start was va de dertig auto was chaotisch. Daniel Morad werd van achteren geraakt en vloog door het startveld heen. De slecht gestartte Nigel Melker werd mede slachtoffer van deze aanrijding en moest de pits opzoeken. Renger van der Zande moest na een teleurstellende negende plaats, de startcrash aan de kop van het veld ontwijken en kon zijn race na de start ergens in het middenveld vervolgen. Een vijftiende plaats bij de finish was het resultaat.

Tekst: FC/PR
Foto: PR

480_melker_op_pole

Bij de start van de race vanmiddag, kwam teamgenoot en polesitter Nigel Melker door een haperende koppeling slecht weg. De rijder verloor direct vijf plaatsen en zat kort daarna in de sandwich. Een megaklapper met minstens drie auto’s was het gevolg. De rijder van RSC Mücke Motorsport moest in de openingsronde opgeven.

De aanstormende Renger van der Zande koos eieren voor zijn geld en dook rakelings het gras op. Hij bleef in de race maar kon pas weer in het middenveld aansluiten. En dan toont zich het karakter van een eenheidsklasse met veel downforce. Inhalen is bijna niet mogelijk. Een schamele vijftiende plaats was de Nijmegenaar zijn deel.

“Dit durfde ik in mijn slechtste dromen niet te bedenken”, aldus Renger. “Met mijn ervaring en met het sterke RSC Mücke-team leken mijn kansen maximaal. En ik was ook steeds bij de snelste drie. En dan loopt zo’n seizoenstart op zo’n manier. Door de IJslandse aswolk is mijn vlucht naar huis ook al gecancelled, haha. Ik hoop nog maar één ding, een enorme grote plensbui morgen, waardoor ik in de zondagrace de zaken nog een beetje naar mijn hand kan zetten. Maar vooralsnog is dit een rotweekend”

Pal Varhaug reed ondanks druk van Robert Wickens vanaf de start naar de overwinning. Esteban Gutierrez had een prima start en reed vanaf een zevende plaats naar de laatste podiumplek.

NIGEL MELKER: “Het werd een weekend van uitersten! De vrije training en kwalificatie verliep bijzonder goed. Ik pakte mijn allereerste poleposition in mijn autosportcarrière en schreef hiermee geschiedenis in de nieuwe GP3 Series. Ik stond tijdens deze Formule 1 Grand Prix weekend hierdoor veel in de spotlights. De eerste race verliep erg teleurstellend. Ik kwam slecht van mijn plaats en werd kort daarna gesandwitched".

Uitslag race1:
1. Pal VARHAUG Jenzer Motorsport
2. Robert WICKENS Status Grand Prix
3. Esteban GUTIERREZ Art Grand Prix
4. Dean SMITH Carlin
5. Jean-Eric VERGNE Tech 1 Racing
6. Simon TRUMMER Jenzer Motorsport
7. Lucas FORESTI Carlin
8. Alexander ROSSI Art Grand Prix
9. James JAKES Manor Racing
10. Miki MONRAS MW Arden
15. Renger VAN DER ZANDE RSC Mucke Motorsport
Nigel MELKER RSC Mucke Motorsport uitgevallen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet