Clio Cup Benelux

Clio Cup: Christiaan Frankenhout wint eerste race

480_podium1_1801

Christiaan Frankenhout heeft een felbevochten zege behaald in de eerste race van de Dutch Renault Clio Cup op Spa-Francorchamps. In een prachtig duel, dat bijna de hele race duurde, bleef hij Sandra van der Sloot, Sheila Verschuur en Addie van de Ven nipt voor.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Peter Kühl

480_start_1727

Het is mooi dat de Dutch Renault Clio Cup tijdens het World Series by Renault-weekeinde op Spa-Francorchamps mag rijden. Nadeel is wel dat de klasse, als ultieme vorm van bijprogramma, de dagprogramma’s opent en afsluit. De zaterdag werd afgesloten met de eerste race.
Sandra van der Sloot vertrok van poleposition, met naast haar Marcel Duits. De jarige Sheila Verschuur, tevens klassementsaanvoerder, deelde de tweede rij met gastrijder Christiaan Frankenhout.
In de eerste ronde werd Sandra al voorbijgereden door haar teamgenote. Sheila profiteerde van een slipstream op het rechte stuk richting Les Combes.
In de eerste ronde kwam er een einde aan de race van Alexander Keijzers, Ruud Steenmetz en Wilbert van den Burg. De auto van Keijzers stond dusdanig in de weg dat de wedstrijdleiding besloot om een safety car in te zetten.

Positiewisselingen
Na twee ronden achter de safety car werd het veld weer losgelaten. Sheila Verschuur leek zichzelf vervolgens het ultieme verjaardagscadeau te geven in de vorm van een zege. Voor de jongedame duurde de race echter een ronde te lang. Christiaan Frankenhout sloeg in de laatste ronde in Les Combes toe en won de race. Sandra van der Sloot profiteerde ook van deze actie en pakte de tweede plek, waardoor voor Sheila de derde plaats overbleef.

480_finish_1754

De 17-jarige Max Braams won de Olympia Cup. Hans Bos lag lange tijd op kop, totdat hij even naast het asfalt terechtkwam. Voor hem resulteerde de tweede plek, Björn Cornelissen eindigde als derde.

480_frankenhout_1733

Goede afstelling
“Na de vrije trainingen hadden we de afstelling van mijn Clio veranderd”, aldus winnaar Frankenhout. “Dat pakte in de kwalificatietraining niet goed uit, ik reed de vierde tijd. De afstelling hebben we vervolgens teruggezet, nu ging het beter.”
Voor Sheila kwam de aanval van Christiaan in de laatste ronde toch een beetje als een verrassing. “Ik wist niet dat we al aan de laatste ronde bezig waren. Het is jammer dat ik niet heb gewonnen, maar dit resultaat is wel goed voor het kampioenschap.”
Sandra van der Sloot was op haar beurt niet verrast dat zij al in de eerste ronde haar leidende positie kwijtraakte. “Na de start zat iedereen vlakbij elkaar. Ik wist dat de rijders achter mij zouden proberen om van de slipstream op het rechte stuk te profiteren.” Vervolgens wilde Sandra haar eerste plek uiteraard terugveroveren. “Maar ik moest oppassen dat Addie, die achter mij reed, mij niet passeerde.”
Tot slot sprak Sandra nog haar verwondering uit over de safety car. “Die ging echt heel hard. Ik moest doorrijden om ‘m bij te houden.”

480_braams_1721

Max Braams was uiteraard heel blij met zijn zege in de Olympia Cup na zijn allereerste optreden op Spa-Francorchamps. “Ik startte als tweede. Toen Hans Bos van de baan schoot, kreeg ik de eerste plek in handen. Ik was lange tijd in een leuk duel verwikkeld met onder meer Ronald Morien, Michael Bleekemolen en Mikko Heino.”

Uitslag:
1. Christiaan Frankenhout, 9 ronden in 27:17.033
2. Sandra van der Sloot, op 0.202 sec.
3. Sheila Verschuur, op 0.512
4. Addie van de Ven, op 0.822
5. Marcel Duits, op 4.270
6. Ronald Morien, op 7.435
7. JJ Magelhaes, op 7.919

480_podium2_1803

8. Max Braams, op 8.103
9. Mikko Heino, op 8.444
10. René Steenmetz, op 10.230
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet