EK Mégane Trophy

Eurocup Mégane Trophy: verkeerde startprocedure leidt tot afgelasten eerste race

480_bas_schothorst_1102

De eerste race van de Eurocup Mégane Trophy op Spa-Francorchamps kent geen winnaar, maar wel 21 verliezers, te weten de deelnemers. De startprocedure verliep niet goed, waarna de wedstrijdleiding acht ronden (20 minuten) nodig had om te beslissen dat de race zo niet door kon gaan. De race werd vervolgens met de rode vlag stilgelegd. Bas Schothorst, die op kop lag, kon naar zijn beker en punten fluiten. “Dit heb ik in 32 jaar autosport nog nooit meegemaakt”, aldus teameigenaar Frans Verschuur.

Tekst: Roy van der Laan 
Foto: Peter Kühl


Het veld stond klaar op de startgrid, het rode licht brandde. In plaats van dat de rode lichten doofden, werd het oranje licht naast het rode licht ontstoken en vervolgens doofde het rode licht. Wat nu? Diverse rijders, waaronder Bas Schothorst, gaven maar vol gas. Rood licht uit betekent starten, was hun argument. Anderen twijfelden.
De wedstrijd had in dit geval meteen geneutraliseerd moeten worden, gevolgd door een herstart. Maar dat gebeurde niet. Dus bleef Bas Schothorst op kop maar doorracen.
Na acht ronden viel de beslissing: de race werd ongeldig verklaard. De rijders werden bedankt en konden gaan. Een onvoorstelbare afgang.

“Morele winnaar”

Bas Schothorst debuteert dit seizoen in de Eurocup Mégane Trophy, nadat hij eind vorig seizoen al een gastrace reed. Hij lag vanaf de start op kop en leek in zijn eerste race van het seizoen op weg naar een mooie zege. “Toen ik de rode vlag zag, wist ik niet wat er gebeurd was”, aldus Schothorst. “Het is echt belachelijk wat er is gebeurd. Ik ben de morele winnaar.”
Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet