NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick wint veldslag op Talladega

Zoals gebruikelijk eiste de Aaron’s 499 op Talladega haar reguliere tol. Vele crashes en incidenten zorgden ervoor dat de NASCAR-wedstrijd op Talladega één van de langste in de 40-jarige geschiedenis van het circuit werd. Uiteindelijk won de RCR-Chevrolet van Kevin Harvick nadat men geprobeerd had de wedstrijd driemaal onder groen te beëindigen. Tevens werden er enkele nieuwe records gevestigd.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

big_one_talladega_1
Het traditionele slag en slachtveld op Talladega

Verdiende zege voor Kevin Harvick
Voor het team van RCR-Team en Kevin Harvick kon de zege op Talladega niet op een beter tijdstip komen. Juist afgelopen week maakte hoofdsponsor Shell bekend dat zij voor volgend seizoen naar het team van Roger Penske overstappen. “Zij mogen ons verlaten nu wij winnen” klonk het na afloop cynisch uit de mond van Kevin Harvick. Sinds Daytona 2007 had hoofdsponsor Shell “Winner’s Circle” niet meer gezien.


mcmurray_harvick_talladega_1
Harvick pusht McMurray richting finish.

In de allerlaatste ronde maakte Kevin Harvick een getimede “move” onder de Earnhardt Ganassi Chevrolet van Jamie McMurray. Bij het uitkomen van Turn 4 reed McMurray aan de buitenkant stuurde Harvick ineens naar links en schoot aan McMurray voorbij en pakte de overwinning. Tijdens de trainingen op de vrijdag had Harvick deze techniek al uitgeprobeerd. Kevin Harvick: “Zolang dat je aan de bumper van je tegenstander kleeft heb je één kans als je er plotseling voorbij schiet. Je kunt er dan een aantal meters voorblijven, want je tegenstander verliest behoorlijk veel snelheid. Het ging perfect!” McMurray verklaarde na afloop dat zijn EGR-Chevrolet 7 tot 10 km topsnelheid verloor. McMurray: “Ik dacht dat ik laag genoeg zat zodat hij niet onder mij door kon gaan!” Harvick versloeg zijn tegenstander met een verschil van slechts .011 seconden. Minder dan een oogopslag!McMurray’s teamgenoot Juan Pablo Montoya eindigde als derde gevolgd door Denny Hamlin en Mark Martin.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet